Unul dintre cele mai mari proiecte dedicate salvarii zimbrilor din Europa se va derula in localitatea Armenis, din judetul Caras-Severin. Organizatiile neguvernamentale WWF-Romania si Rewilding Europe au adus sambata in tara noastra 21 de zimbri ce au fost donati de mai multe rezervatii din Europa, cu scopul de a-i ajuta sa se integreze in mediul salbatic din Muntii Tarcu, in Carpatii Meridionali.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Este pentru prima oara, dupa circa 200 de ani, cand in padurile din zona zimbrul va putea circula liber. Initial, animalele vor fi supravegheate intr-un tarc de 150 de hectare, timp de un an, interval necesar adaptarii la natura salbatica.

"Din pacate, zimbrul european este o specie pe cale de disparitie. Vom incepe acest proiect cu un numar de 21 de exemplare care vor fi pregatite pentru resalbaticire. Acum, in luna mai, am avut ocazia sa le eliberam intr-un tarc de aclimatizare si apoi intr-un tarc de resalbaticire (de circa 150 de hectare, n.r.). Dupa o supraveghere de un an, cu toate anotimpurile, vom vedea cum reactioneaza, cum se adapteaza la noile conditii. Anul viitor, in luna mai, vom elibera zimbrii in salbaticie", a declarat intr-un interviu pentru Agerpres Alexandru Burlacu de la WWF Romania.

"In luna iunie vom incerca sa aducem in tara un al doilea transport de minim zece zimbri, pentru a putea forma la Armenis o familie mai mare, echilibrata, viabila din toate punctele de vedere", a mai spus el.