​Comisiile parlamentare de specialitate l-au avizat, marti, pentru functia de ministru al Mediului, pe deputatul UDMR Attila Korodi, care s-a declarat impotriva continuarii proiectului minier de la Rosia Montana, in conditiile legale actuale, si s-a exprimat pentru efectuarea de evaluari punctuale in cazul lucrarilor privind gazele de sist.

Attila KorodiFoto: Guvernul Romaniei

Korodi a primit 18 voturi pentru, 9 impotriva si 1 abtinere din partea Comisiei pentru mediu a Camerei Deputatilor si a Comisiei pentru administratie a Senatului, reunite. Plenul comun al Parlamentului urmeaza sa decida privind investirea Cabinetului Ponta III, PSD-PC-UNPR-UDMR.

Ce vrea Attila Korodi de la cele mai sensibile probleme de mediu

Proiectul aurifer Rosia Montana:

  • "Proiectul Rosia Montana, din punct de vedere procedural, la ora actuala, este intr-o faza de stopare, dar stopare neinsemnand ca cineva a stopat, ci pur si simplu conditiile indeplinite de legislatia romaneasca nu permit sa se mearga mai departe cu procedura".
  • "Raportul Comisiei privind Rosia Montana (a Parlamentului - n.r.) ne arata ca sunt cateva decizii la care statul roman trebuie sa vina cu cercetare, cu analiza si ca Parlamentul are un rol important prin finalizarea, adoptarea sau respingerea acelui raport".
  • "Nu am avut discutii cu domnul prim-ministru Victor Ponta privind Rosia Montana. Nu a fost abordata politic si nici tehnic. Asta inseamna ca Ministerul Mediului trebuie sa continue, conform legislatiei, rolul pe care il are in procedurile de evaluare de impact asupra mediului si in cazul acesta, pentru ca fiind un proiect mare, Ministerul Mediului trebuie sa duca procedura si Guvernul sa o finalizeze, daca se intrunesc conditiile. La ora asta nu se intrunesc aceste conditii".
  • "Pe partea de patrimoniu cultural, este o sentinta judecatoreasca care blocheaza la ora actuala continuarea descarcarii arheologice a unui sit care exista sub certificatul de urbanism emis pentru acest proiect. Este un proiect foarte complicat. Ceea ce va promit este aplicarea legii cu strictete, cum se cuvine".

Legea minelor:

Korodi s-a declarat impotriva modificarii legii minelor, daca proiectul de revizuire va fi rediscutat, dupa ce fusese respins deja de Camera Deputatilor im decembrie 2013. Modificarea legii minelor ar fi inlesnit demararea proiectului aurier de la Rosia Montana.

"In forma care a fost propusa rediscutarea legii minelor, nu o sustin. Este un punct de vedere care este constant si sunt convins ca dialogul interinstitutional intre ministere va aduce beneficii", a spus Attila Korodi, la dezbaterile din comisii.

Gazele de sist:

  • "Cu privire la gazele de sist, cred ca fiecare proiect in parte care poate sa vizeze acest domeniu trebuie analizat cu precautie si rigurozitate. Nu pot sa spun ca la nivel national sunt impotriva acestor curente. La nivelul fiecarui proiect sustin o analiza foarte riguroasa, transparenta, care sa clarifice daca criticile sunt pe buna dreptat formulate - pentru ca societatea civila are rolul de a critica -, daca pot fi argumentate cu solutii tehnice sau nu".  
  • "Nu imi propun sa fac un moratoriu, pentru ca pentru un moratoriu Parlamentul este cel mai abilitat sa aiba un dialog si sa deschida. Dar daca se deschide aceasta problema, noi vom contribui cu staff-ul profesional al Ministerului Mediului".  
  • "Agentiile de mediu au o responsabilitate in a emite autorizatii, avize si asa mai departe. In momentul in care avem probleme tehnice complicate, punctul meu de vedere este ca Ministerul Mediului nu trebuie sa se sperie sa comande studii independente pe care sa le foloseasca".
  • "Voi analiza situatia, nu numai in cazul orasului Mangalia (in apropiere de Mangalia sunt deschise santiere de explorare a gazelor de sist - n.r.), daca studii independente vor putea sa vina cu o contributie semnificativa fata de ceea ce este acum acumulat ca si cunostinte asupra problemei la nivelul Agentiei National de Mediu si al agentiilor locale".