STIRE ACTUALIZATA Protestul celor noua activisti de mediu, care au urcat luni pe sediul Companiei Minvest, din Deva, pentru a-si exprima nemultumirea fata de folosirea cianurilor in prelucrarea minereurilor aurifere, s-a incheiat dupa ce persoanele in cauza au fost convinse de jandarmi sa coboare de pe cladire, transmite Agerpres.

"Cele noua persoane au fost sanctionate contraventional de jandarmi si politisti cu amenzi in valoare totala de 4.500 lei, in conformitate cu Legea 61/1991, pentru patrunderea, cu incalcarea normelor legale de acces, in sediile si spatiilor apartinand regiilor autonome, societatilor comerciale", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, capitan Nicolae Raducu.

Activistii de mediu au reusit sa ajunga pe cladirea Minvest Deva dupa ce s-au catarat pe scara de incendiu, aflata in spatele imobilului. Cei noua protestatari au desfasurat apoi, pe colturile imobilului, doua bannere cu mesaje prin care solicitau interzicerea folosirii cianurilor la exploatarile aurifere din tara.

Pentru a-i convinge sa coboare de pe acoperis, doi ofiteri de la Jandarmeria Hunedoara au urcat si au purtat negocieri cu cei noua tineri, reusind ca dupa aproximativ patru ore sa dezamorseze situatia de criza.

"Am ales sa ne urcam pe sediul Minvest pentru ca este compania de stat care se afla in parteneriat cu companiile canadiene miniere, care vin cu cianuri in Romania. Am ales aceasta forma de protest pentru ca, dupa cum s-a vazut si pana acum, nu intotdeanua protestele de strada functioneaza. (...) Este o forma de protest inedit pentru ca ne pasa de oameni, de Romania, de copiii nostri", a declarat ziaristilor Mihnea Blidariu, unul dintre protestatari, dupa ce jurnalistilor li s-a permis sa ajunga pe acoperisul cladirii.

In opinia acestuia, este nevoie de mai multa informare in randurile cetatenilor, el apreciind ca nu trebuie uitate accidentele ecologice de la Certej, din anul 1971-cand au murit 89 de oameni, sau cel de la Baia Mare, din anul 2000.

"Denuntam proiectele de minerit cu cianuri de la Certej, Deva-Muncel, Baita Craciunesti, Brad, Rovina si Rosia Montana, proiecte cu efecte distructive pentru oameni si natura, ce pot demara doar in totalul dispret al procedurilor legale. Numai la Certej, in 16 ani de operare, ar urma sa fie folosite 26.448 de tone de cianura de sodiu si 15.280 de tone de sulfat de cupru. Folosirea cianurii pe scara larga nu poate aduce prosperitate unei comunitati, ci doar moarte si imposibilitatea dezvoltarii altor activitati economice", se arata intr-un comunicat remis presei de presedintele Asociatiei Alburnus Maior, Eugen David.

Protestul activistilor de mediu s-a derulat fara incidente.