Remus Cernea va depune la Parlament pe 3 februarie proiectul de lege pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane, a declarat acesta pentru HotNews.ro. Cernea cere ca orice delfin sa aiba "dreptul de a fi protejat in mediul de viata si de a nu fi indepartat de grupul sau familia din care face parte". Cernea a trimis, impreuna cu Briana Caragea - activista de mediu cunoscuta pentru opozitia fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, o scrisoare deschisa prin care cere guvernului Japoniei orpirea uciderii delfinilor.

DelfiniFoto: Flickr

Porivit proiectului lui Remus Cernea, delfinii trebuie sa aiba dreptul la viata, dreptul la integritate corporala si de a nu fi supusi la acte de cruzime, dreptul la libertate de miscare in mediul de viata si de a nu fi capturati si tinuti in captivitate cu alt scop decat acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent si dreptul de a nu fi indepartati de grupul sau familia din care fac parte.

"Toate speciile de delfin se bucura de protectie speciala pe teritoriul Romaniei, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoana non-umana. In sensul prezentei legi, prin persoana non-umana se intelege o fiinta inzestrata cu inteligenta dezvoltata si cu capacitatea de a avea relatii sociale complexe, care nu apartine speciei umane si care se bucura de mai multe drepturi", se arata in proiectul de lege obtinut de HotNews.ro.

Incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepsele echivalente prevazute de Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane, potrivit documentului.

In plus, tinerea in captivitate a delfinilor va fi interzisa in termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia in vigoare a acestui proiect de lege, iar utilizarea acestora in delfinarii sau alte facilitati de recreere va inceta.

Deputatul vrea sa salveze si delfinii din Japonia. Deputatu si Briana Caragea au depus a inceputul acestei saptamani, la ambasada Japoniei, o scrisoare deschisa prin care acestui stat sa stopeze uciderea delfinilor printr-o lege sau hotarare de guvern.