Proiect de OUG: Colectarea separata pentru plastic, metal, hartie si sticla, obligatorie din 2016

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 ianuarie 2014, 21:12 Actualitate | Mediu


Autoritatile locale trebuie sa asigure colectarea separata pentru plastic, metal, hartie si sticla, de la 1 ianuarie 2016, potrivit unui proiect de OUG pentru transpunerea unei directive UE, insa cele mai recente date, din 2011, arata ca se separa si se recicleaza doar 12% din deseurile menajere, scrie Mediafax. Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea Legii nr. 211/ 2011 privind regimul deseurilor a fost lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Prin Legea nr. 211/2011, s-a transpus Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind deseurile, iar prin proiectul de act normativ se are in vedere asigurarea cadrului necesar transpunerii in totalitate a directivei, conform cerintelor Comisiei Europene, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Legea 211/2011 prevede, la articolul 17, ca "autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca incepand cu anul 2012 sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla".

In schimb, potrivit proiectului, articolul 17 se modifica astfel: "(1) Nu mai tarziu de anul 2015, (...), autoritatile administratiei publice locale au obligatia asigurarii colectarii separate pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla".

Astfel, la 1 ianuarie 2016, autoritatuile locale trebuie sa fi pus la punct conditiile pentru colectarea separata a celor patru tipuri de deseuri, din categoria deseurilor menajere, pe care le gestioneaza.

Pe de alta parte, conform Raportelor anuale privind starea mediului in Romania, intocmite de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), din canitatea totala de deseuri menajere colectata, s-a separat si reciclat 1 la suta in 2009, 5 la suta in 2010 si respectiv 12 la suta in 2011.

Potrivit unei alte noi prevederi din proiectul de act normativ, autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si a municipiului Bucuresti sau, dupa caz, asociatiile de dezvoltare intercomunitara (structuri de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate in conditiile legile de unitatile administrativ teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte ori furnizarea in comun a unor servicii publice, n.r.), in calitate de detinatori legali a deseurilor municipale incredintate, organizeaza in conditiile legii vanzarea materialelor cu valoare de piata rezultate din colectarea separata/sortarea deseurilor, iar fondurile obtinute se folosesc exclusiv pentru finantarea gestionarii deseurilor municipale.

In prezent, materialele rezultate din colectarea selectiva sunt valorificate de operatorii de salubritate si colectorii autorizati, au precizat pentru Mediafax specialisti din Ministerul Mediului.

Doar 6,3 la suta din totalul deseurilor reciclabile generate in mediul urban sunt colectate selectiv, in conditiile in care aproximativ 40 la suta din deseurile romanilor reprezinta materie prima pentru economia tarii, potrivit unui studiu realizat de Eco-Rom Ambalaje, dat publicitatii in octombrie anul trecut.

Rezultatele studiului arata ca, in mediul urban, populatia separa, in containerele speciale pentru plastic/metal, hartie si sticla, 6,3 la suta (8,4 kilograme) din totalul deseurilor reciclabile generate (134,6 kilograme de deseuri reciclabile generate anual de o persoana). Restul de aproximativ 94 la suta se regasesc in masa de deseuri colectate in amestec si trimise spre statiile de sortare si depozitele de deseuri.

In prezent, un roman din mediul urban genereaza, in medie, aproximativ 346 de kilogramede deseuri menajere/an, in timp ce persoanele din mediul rural produc, in medie, de pana la 3,5 ori mai putin (aproximativ 95 de kilograme de deseuri menajere/an).

Potrivit raspunsurilor inregistrate intr-un alt studiu Eco-Rom Ambalaje, prezentat in noiembrie, 64 la suta dintre romani au acces la sistemul de colectare selectiva. Aproximativ 60 la suta dintre acestia au declarat ca separa deseurile in gospodarie, insa numai 12 la suta le depun in containerele speciale.

Eco-Rom Ambalaje, in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, dezvolta serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje in 450 de localitati, pentru aproximativ 45 la suta din populatia Romaniei.1622 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  infrinjemantuuuu.... (Marţi, 14 ianuarie 2014, 22:39)

  Codruta N [utilizator]

  Am zis bine acu' vreo luna, ca ne paste un "infringement" - pentru ca astia nu vor fi in stare sa faca NIMIC pana in 2016 (sau in cel mai bun caz or sa faca nesemnificativ si "de ochii lumii" desi degeaba "ochi", ca evidentele contabile descriu CLAR situatia!!) iar noi, prin Tratatul de Aderare la UE, aveam ca tzinta ca in 2015 sa colectam 50% separat!!

  In plus, ca sa-si satisfaca clientela, Ponta cu Plumboasa lui au scos acu' vreo luna (cand am comentat eu prima data) legea aia chioamba, prin care sa NU fie taxata depozitarea "la gramada" la groapa de gunoi care era, de fapt, SINGURUL "instrument" prin care ar mai fi fost astia din Primarii impinsi efectiv de la spate sa faca ceva (ca, pana la urma, singurul lucru de care le pasa TOT banii sunt)!

  Le urez lu Ponta si lu Rrrrrovana sa isi petreaca batranetele scormonind prin gropi de gunoi (NEconforme!!) ca sa aiba ce manca!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă