FOTOGALERIE Harta taierilor de paduri din Romania

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:47 Actualitate | Mediu


Stim ca in Romania se taie legal sau ilegal padurea, insa de cele mai multe ori cifrele nu ne pot face sa ne imaginam scara defrisarilor. In plus, fiind in locuri pustii, pe unde omul nu trece, taierile de padure, chiar si atunci cand se rade o bucata dintr- un munte, sunt mai greu de depistat. EcoAssist, un ONG pentru protectia mediului din Romania, a creat o harta unde oricine vede o taiere de padure, poate raporta cazul. Mai departe, reprezentantii asociatiei, impreuna cu voluntari verfica daca informatia este corecta si sesizeaza autoritatile. Datorita acestei aplicatii s-a descoperit taierea ilegala a 900 de hectare din judetul Arges, iar mai multe persoane s-au ales cu dosare penale.Da click pe harta pentru a vedea unde au avut loc taieri de padure sau pentru a raporta o defrisare - Sursa: EcoAssist - harta.plantamfaptebune.ro

Judetele in care ONG-ul a actionat sunt Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Prahova si Satu Mare. Topul judetelor cu cele mai multe raportari de taieri de paduri este: Arges (178 raportari), Suceava (161) si Covasna (124).

"Nu avem cate hectare s-au taiat, fiindca nu am putut estima cand am fost pe teren. Anul acesta, in urma sesizarilor primite, in luna iunie, aproape 100 de persoane au parcurs trasee prestabilite din cele 6 judete impreuna cu autoritatile si au identificat 57 taieri de paduri, 15 gatere (exclusiv in judetul Cluj) si 2 instalatii de producere a carbunelui, a caror legalitate este in prezent verificata de catre autoritatile teritoriale. De asemenea, in timpul acestor deplasari au fost efectuate 11 controale de vehicule care transportau material lemnos si s-au confiscat 13.5 mc de lemne", spune Liana Buzea, presedinte EcoAssist si fondatorul Hartii taierilor de paduri.

In urma controalelor facute de ONG cu voluntari si autoritati s-au facut plangeri la autoritatile competente (Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, Ministerul Mediului si Inspectoratele de Politie Judetene). In urma sesizarilor:

- in judetul Arges s-au deschis 30 de dosare penale si s-au constatat prejudicii totale de: 639.861,66 RON. "Aici am reusit sa aducem pe tapet taierea ilegala din situl natura 2000 Muntii Fagaras, cu un prejudiciu evaluat in 2012 de catre ITRSV Ploiesti la valoarea de 565.397,70 RON. In acest dosar am obtinut constituirea ca parte vatamata, urmand sa putem comunica mai multe detalii dupa finalizarea dosarului penal", spune Liana Buzea.

- In Judetul Prahova s-a deschis un dosar penal cu prejudiciul evaluat la: 3.265,00 RON.

- In judetul Covasna s-a deschis un dosar penal cu prejudiciul evaluat la 2.744,62 RON.

 - in judetul Maramures existau deja dosare penale dar s-au actualizat prejudiciile cauzate. "In judetul Satu Mare, insa la limita cu judetul Maramures echipele noastre au fotografiat o zona extinsa parcursa cu taieri rase. Initial ni s-a comunicat existenta unor dosare pe numele unor persoane fizice, cu prejudiciul comunicat la valoarea de: 642.317,33 RON. Dupa sesizarea noastra au fost reactualizate verificarile pe teren iar prejudiciul a fost actualizat pana la valoarea de: 1.666.293,57 RON, deci cu aproximativ 1.000.000 RON in plus fata de ceea ce se cunostea atunci", explica Liana Buzea.

- in Cluj s-au raportat prejudicii de 70 milioane de lei. "Aici erau dosare penale deschise inca dinaintea actiunii noastre. Am constatat  un prejudiciu evaluat la suma de 70.470.296,00 RON, cea mai mare paguba pe care noi am depistat-o cu ajutorul hartii taierilor de paduri, de aceea, personal am concluzionat ca in Cluj a fost precum in vestul salbatic. In timpul actiunii noastre s-au dat doua sanctiuni contraventionale in timpul actiunii de pe teren in valoare 4000 RON si confiscarea a 12.5 m.c. lemn rotund in valoare de 1500 RON", spune Liana Buzea.

- in Brasov s-a deschis un dosar penal pentru folosirea fara drept a unui dispozitiv special de marcat de catre tehnicianul silvic din firma de exploatare de pe raza localitatii Cincsor, pentru un unumar de 48 arbori.Fotografii facute la taierea ilegala din Muntii Fagaras - Sursa: EcoAssist

 Ideea de a face harta taierilor de paduri s-a nascut in 2011, in timpul  campaniei "Plantam fapte bune in Romania", unde s-au plantat peste 138.700 de arbori pe 38.5 hectare de teren, in 12 judete. "Ne-am propus sa dam o alta fata implicarii civice in protejarea padurilor. Am lansat un instrument prin care oricine se poate implica. Indiferent ca o face din propria casa, din timpul unei excursii cu prietenii sau dintr-o incursiune dedicata special problemei. Am vrut sa construim un cadru care sa ofere cat mai multor oameni ocazia sa transforme intentiile in fapte concrete. Desi mai avem mult de lucru pana se va produce o schimbare radicala in Romania in ceea ce priveste protejarea resurselor naturale (in cazul nostru lemnul), prin Harta taierilor de paduri am dat tonul la implicare concreta. Prin fapte, mai presus decat orice altceva. Aplicatia noastra online "Harta taierilor de paduri" ne-a ajutat sa raportam peste 1400 de taieri de paduri. In paralel, am verificat aceste sesizari prin actiuni pe teren in 6 judete din tara. Pe de alta parte, am considerat extrem de actuala si necesara o aplicatie online prin care sa utilizam tehnologiile moderne si sa urmarim ce se intampla cu padurile. Practic, am dorit sa construim un inventar public online al taierilor de paduri cu ajutorul publicului", explica Liana Buzea, fondatorul Hartii taierilor de paduri.


Infografic suprafata impadurita din Romania pe judete - Sursa: EcoAssist

In anul 2014, reprezentantii ONG-ului doresc sa continue actiunile pe teren in alte 4 judete. "Pentru acest lucru ne trebuie echipe de oameni dispusi sa se implice in local (deci sa se uite pe harta taierilor de paduri, sa selecteze zone din judet in care sa faca verificari pe teren, sa caute cluburi offroad sau persoane cu masini de teren dispusi sa mearga intr-o zi in paduri, pe drumuri forestiere sau de exploatare, cu voluntari si reprezentanti ai autoritatilor, cu scopul de a verifica taierile de paduri (daca prezinta marci si daca suprafetele parcurse cu taieri sunt conform actelor).  Daca stii ca intr-un loc se produc abuzuri, scrie-ne si impreuna putem construi o actiune. Esential este sa te implici si tu activ in problema pe care o comunici, sau sa gasesti o persoana / echipa capabila si dornica sa faca ceva", spune Liana Buzea.


Infografic evolutia suprafetei impadurite din Romania - Sursa: EcoAssist

Proiectul actual de modificare a Codului Silvic ar putea stopa in parte taierile ilegale din padurile Romaniei. Desi Lucia Varga (PNL), ministrul delegat pentru Ape si Paduri, insista ca proiectul de lege sa fie discutat aprobat pana la sfarsitul anului, Rovana Plumb, Ministrul Mediului, a anuntat ca dezbaterea ar trebui amanata deoarece nu au fost depuse propuneri si amendamente de catre specialisti pe proiect. mai mult, vineri, Lucia varga Varga, aflata la o dezbatere pe codul silvic in Bistrita-Nasaud, s-a lovit de opozitia vehementa a pesedistilor, afland totodata ca astia vor sa amane adoptarea legi invocand lipsa amendamentelor precum si necesitatea unui nou Cod Silvic datorita modificarilor de amploare propuse de Varga.

 •     Care sunt principalele modificari aduse de noul Cod Silvic


- se interzice comercializarea lemnului taiat ilegal. Mai exact, comerciantii nu vor putea cumpara lemn daca acesta nu are un aviz de insotire a marfii, dat de administratorul padurii (Ocoalele Silvice) si unde se precizeaza sursa de provenienta a masei lemnoase.

- punerea pe piata a lemnului se face de catre administratorul padurii. Inainte de comercializare, lemnul este masurat in rampa, iar documentele de insotire a marfii sunt eliberate de catre administrator.  Acum, lemnul este masurat in padure, marja de eroare fiind de +/- 15%, ceea ce incurajeaza piata la negru, potrivit Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului. Astfel, este clara cantitatea de lemn care intra pe piata si doar aceea va fi comercializata.  Emiterea avizului de insotire se face numai de catre personalul silvic, nu si de catre operatorii care exploateaza masa lemnoasa ca pana acum. Numarul emitentilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice),  comparativ cu cei aproximativ  9.000 de operatori, care emiteau aceste documente pana acum. Astfel, responsabilitatea punerii pe piata a lemnului revine administratorului de padure si nu firmelor care exploateaza padurea.

- Pentru urmarirea  lemnului recoltat din paduri se utilizeaza un Sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii si comerciantii care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu lemn si materiale lemnoase, dupa caz. Astfel, firmele care taie lemn trebuie sa spuna ce cantitate de lemn au taiat, cantitate certificata si de avizele date de ocoalele silvice. Si agentii econiomici care cumpara lemnul trebuie sa introduca in acest sistem ce cantitati cumpara, iar cifrele de la cele trei surse trebuie sa se potriveasca. Adica, ce intra in sistem trebuie sa si iasa, ca la bilantul contabil. Cine nu introduce aceste date in sistem in 15 zile  va primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei. Daca nu sunt introduse in 45 de zile, taietorii si firmele care distribuie lemn nu vor mai putea cumpara avize de insotire a marfii, deci nu o vor mai putea vinde. SUMAL a fost implementat inca din 2008, dar nu a functionat fiindca nu existau amenzi pentru cei care nu introduceau datele in sistem.

- pe bucatile de padure proprietate privata de pana la 30 de ha paza se va asigura in mod gratuit de catre Romsilva. Pana in prezent, proprietarii de mici bucati de padure se plangeau ca nu au posibilitatea sa plateasca paza si din aceasta cauza vin hotii si le taie copacii ilegal. In prezent sunt circa 500.000 de hectare de padure nepazite, potrivit MAP.

- se vor introduce compensatii financiare pentru proprietarii care nu au voie sa isi taie din padure o anumita perioada de timp.

- valorificarea superioara a lemnului va fi incurajata, producatorii de mobila avand drept de preemtiune la administartorii padurilor de stat. In Europa, beneficiul statului din introducerea unui mc de lemn pe piata este de 200 de euro, in timp ce in Romania doar 80 de euro. Potrivit ministerului de resort, au existat cazuri cand un mc de lemn s-a vandut cu 50 de bani, acest produs fiind mult subevaluat. In plus, printr-un act ulterior Ministerul pentru Ape, Paduri si Piscicultura doreste sa descurajeze exportul, intentionand ca lemnul sa ramana in cantitate cat mai mare in tara.

- functia padurii se va calcula si din punct de vedere al mediului, nu doar economic.

- Romsilva va trebui sa nu ramana cu mai putin de 3 milioane hectare de padure, ceea ce inseamna ca nu se va mai putea retroceda padure daca se depaseste aceasta limita si institutia va trebui sa cumpere padure.

- se retage autorizatia de functionare a ocolului silvic care nu are sef de ocol numit in conditiile legii.

- personalul silvic va fi obligat sa obtina o autorizatie de practica care in acest moment nu exista. Aceasta autorizatie ar putea fi data de un for independent politic.

- ocoalele silvice private vor fi obligate ca in termen de 6 luni sa isi reinoiasca autorizatia de functionare. Potrivit Ministerului  pentru Ape, Paduri si Piscicultura in prezent sunt ocoale silvice care nu au utilajele necesare sau personal cu pregatire adecvata.

- armonizarea Codului Silvic cu Codul Penal. Prin definirea si incadrarea ca infractiuni a faptelor de taiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din radacini, fara drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei  precum si prin sanctionarea acestor fapte in baza legilor penale, se inaspresc sanctiunile aplicabile,  in scopul descurajarii agresiunilor asupra fondului forestier national. Tot in scopul descurajarii agresiunilor asupra fondului forestier national, faptele ce constituie tentative de valorificare a materialelor lemnoase procurate ilegal, respectiv: primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul ori comercializarea materialelor lemnoase fara provenienta legala vor fi constatate si sanctionate tot ca infractiuni, in baza legilor penale.


Moment de reculegere pentru arborii taiati  in Prahova 8 iunie 2013 - Sursa: EcoAssist


In absenta unor reglementari dure si eficiente in acest domeniu, in pertioada 1990-2011 au fost defrisate 366.000 de hectare de padure, atat din ocoalele silvice de stat cat si din cele private, cauzand un prejudiciu de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Din datele/informatiile prezentate de Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza in medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezinta taierile ilegale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24946 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  Vinovatii suntem noi (Marţi, 12 noiembrie 2013, 12:20)

  gigi1 [utilizator]

  Cu totii taiem paduri atunci cand cumparam obiecte din lemn sau atunci cand in loc sa folosim gaze sau alte surse de incalzire folosim lemn, cei care taie lemnul sunt niste profitori fara scrupule care ne satisfac cererea.

  Cauza ca si in majoritatea problemelor societatii sta in ignorata si lipsa de educatie a majoritatii.
  • +13 (15 voturi)    
   nu sunt suta la sute acord (Marţi, 12 noiembrie 2013, 14:10)

   blackbird [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   De lemn avem nevoie si vom avea nevoie in continuare. Tot ce trebuie sa facem este sa folosim sursa sa fie regenerabila, nu sa ne batem joc de tai toate gainile din curte si apoi te minunezi ca nu ai nici o closca pentru viitoare generatie.

   Bunul simt: obligatorie insamantarea si asumarea acestor costuri. Verificarea respectarii cantitatilor de lemn taiata. Educarea populatiei sa recicleze, acolo unde se poate, ex: hartia.
 • +12 (12 voturi)    
  Completare (Marţi, 12 noiembrie 2013, 12:27)

  nano2k [utilizator]

  Ati putea pune si numele celor responsabili de soarta respectivelor paduri.

  Felicitari, de astfel de anchete avem nevoie de la presa!
 • +12 (14 voturi)    
  hotii sant padurarii! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 13:04)

  Geor52 [utilizator]

  Este atat de simplu sa afli cat au taiat si vandut acesti banditi (padurari)
  angajati la stat vazand averile pe care leau acumulat cu niste salarii de 1500 ron pe luna!
  In judetul suceava nu exista padurar sa nu aiba in curte tot felul de utilaje necesare jafului pe care il practica din 2000 incoace fara intrerupere!
  Avem la ora actuala 3 mari organizatii mafiote care sustin din tot timpul pe cei care se afla la putere:
  Mafia padurilor, petrolului si farmaciilor, cu perspectiva altora care vin din urma!
 • +11 (11 voturi)    
  Fenomenul este mult mai amplu ! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 14:39)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Este bine (desi fantastic de tardiv) sa se discute si sa se ia masuri cu talharii (sprijiniti de talharo-politruci) care taie padurile. Raul este deja facut !
  Ce ne facem insa de cei care distrug ecosistemul de langa noi ( nu cel indepartat de caile de comunicatii si ochii si urechile SRI).
  Unul este primarul Nechita al Iasului (PSD)-pilon de temelie al lui Prime Minister Ponta- taietor de tei incurabil. Incet-incet distruge ceea ce nici turcii n-au distrus. Pune in loc (nu se stie pretul) salcami japonezi (planta funerara in Extrtemul Orient) ! Probabil tot o parabola !
  Altul este primarul de Bacau- Stavarache (PNL)- candva fost sef de campanie al prezidentiabilului Crin Antonescu. Numarati cioturile de pe marginea trotuarelor ca sa vedeti amploarea dezastrului. Parcul Cancicov (padure donata de un fruntasul liberal) tocmai este "modernizata" cu fonduri europene. "Modernizarea" consta in ceva gazon, copacii dispar insa rapid. In buzunarul cui ? Iar norocosii ramasi sunt macelariti mai ceva decat condamnatii la moarte in Evul Mediu !
  Drumurile nationale si judetene. Alta mina de aur. De frica posibilelor accidente (cap destept zdrobit de copac prost plasat) copacii sunt taiati cam peste tot ! Grija fata de om primeaza in statele membre UE !
  Ministerul Mediului ? Agentiile judetene (inca neregionalizate) ? Garda de Mediu ? Glume "bune" pe bani buni din bugetul national !
  Vin ai nostri, pleaca ai nostri ! Noi cu cine votam ! Talharo-politrucii de stanga sau talharo-politrucii de dreapta ? Care taie mai repede ?
 • +6 (6 voturi)    
  pagubitii suntem noi (Marţi, 12 noiembrie 2013, 15:17)

  mitulina [utilizator]

  Oameni buni,jaful asta se practica de aproape 25 de ani! Nu este nimik intampator, totul este orchestrat la cel mai inalt nivel. Nu ONG-urile ar trebui da faca bilantul nenorocirii produse, ci organele abilitate, care cunosc foarte bine ce se intampla. Stim cat timp ii este necesar unei paduri sa ajunga la maturitate,spre a putea fi exploatata, generatii uneori. Statisticile lor ma lasa rece, oricum sunt facute de neprofesionisti, care isi dau cu parerea, realitatea nici nu trebuie cunoscuta de prostime! Eu mi-as dori sa vad ca s-au luat masuri drastice cu cei care ne-au barbierit muntii, care au lasat in urma un dezastru! Aici e raiul celor care nu sunt trasi la raspundere, care fac ce vor, care au vandut tara asta pe bucati...Apropo, ale cui sunt gaterele care mutilleaza metri si metrii de lemn, cine le elibereaza autorizatii pe plan local, care sunt concluziile anchetelor efectuate de asa zisele,, comisii''? Ne vor napadi apele, inecandu-ne satele, soarele ne va parjoli ogoarele, dogorind asa cum o face de ani buni, iar noi nu vom putea face nimik, pentru ca nu mai exista spirit civic, pentru ca nu ai timp sa te gandesti la padurile rase, atata vreme cat grija zilei de maine, plata facturilor,i a taxelor, a impoziltelor inventate peste noapte (de fapt puse la cale de guvernantii nostri si de bancherii care ne imprumuta,,avantajos'') vor face din noi, daca nu DESI au facut, niste robi, niste sclavi pe plantatie...
 • +1 (7 voturi)    
  referitor la fotografie (Marţi, 12 noiembrie 2013, 16:16)

  GabrielConstantin [anonim]

  Sunt atatea paduri rase ilegal in aceasta tara dar ati ales sa pozati niste cioate ale unor arbori taiati de pe o pasune ! Adica un lucru legal...
 • +5 (5 voturi)    
  estimare teren defrisat (Marţi, 12 noiembrie 2013, 18:08)

  was [utilizator]

  Este usor de procurat un GPS outdoor, de exemplu un G. Oregon seria 4xx/5xx/6xx sau alta, stie sa calculeze o suprafata daca parcurgi perimetrul (poate sa fie si in forma de stea, tot precis va calcula). Costa unul folosit de la 150-200 EUR in sus, unul nou 300+, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema pentru nici cea mai mica ONG.
 • 0 (2 voturi)    
  O să cred în (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 8:55)

  Audit [utilizator]

  mişcările ecologiste numai atunci când o să îi văd legaţi cu lanţuri de porţile caselor lui Verestoy Atilla!
  Până atunci sunt numai interese (şi Rosia Montana, şi gazele de şist - mai ales, şi Dunăre / Deltă, etc.)
 • 0 (2 voturi)    
  Nu s-a nascut inca Greuceanu (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 10:31)

  Absurdistanul [utilizator]

  Nu s-a nascut inca Grecuceanu ala, care sa clarifice si sa rezolve si aceasta situatie in Romania!

  Mafia care fura tot ceea ce mai are tara asta a fost, este si va fi pana la finele veacurilor!

  ROMANIA nu mai are nicio sansa atat in ceea ce priveste salvarea padurilor si nici a tarii in general!

  Sunt sceptic, pentru ca ma uit in trecut, ma uit in prezent si nu vad nimic bun pentru viitor!
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 13:49)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   sigur (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 15:48)

   titi_rulment [utilizator] i-a raspuns lui

   ...e ceva oribil iar tu probabil faci altceva decat " papagalii econazy"...stai si dai din taste cu gandul la drujba. F inteligent :)
 • 0 (0 voturi)    
  Sa distrugi padurea nu-i tot una cu taieri control (Duminică, 13 aprilie 2014, 19:07)

  andreesanu [utilizator]

  De 25 de ani se taie in prostie padurile ,cu ura ,cu dusmanie,se distruge orce fel de padure de rasinoase,de foioase ,plantatii,propietate particulara sau privata orce.
  Nimeni nu replanteaza,nimeni nu reface ce s-a distrus,
  natura nu mai poate face fata sa regenereze ceea ce s-a taiat,ritmul de distrugere este incomparabil fata de ritmulde crestere ,de refacere,asa ca rezultatele se vad in alunecarile de teren,in torentii (puhoaiele)ce matura in cale case,sosele orce.
  Peisaje selenare ,stinci, goale,cioate albite de ploi in locul padurilor de altadata.
  Izvoare secate,riuri ce se transforma in piraie,un intreg habitat transformat in pustiu fara vegetatie,fara animale,zone predispuse desertificarii.
  Politica dusa de valul celor ce s-au ingramadit la ciolan a fost politica capatuielii ,politica hotiei si asta pentru o mina de derbedei in detrimentul vostru al celor multi .
  Averea tarii s-a dus pe apa simbetii,iar pentru cei de miine n-au ramas decit gramezile de gunoaie,deseuri,gramezile de rumegus,cioatele ce putrezesc incet incet,amintind doar de jaful de ieri si de azi.
  Romani opriti jaful !!!,lasati o sansa si celor ce vin dupa voi !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by