Comisia Europeana a aprobat miercuri un proiect de decizie pentru autorizarea cultivarii unui soi de porumb modificat genetic despre care unele organizatii ecologiste sustin ca incurajeaza utilizarea agresiva a unui erbicid foarte toxic.

Porumb modificat geneticFoto: wakeup-world.com/

Potrivit uni comunicat emis de reprezentanta Comisiei, Executivul European a transmis Consiliului de Ministri cererea referitoare la cultivare, acesta urmand sa adopte o pozitie, prin majoritate calificata, cu privire la solicitare.

Comisarii europeni au fost obligati sa hotarasca transmiterea cererii privind porumblul 1507 Pioneer-Dupont la Consiliul Uniunii Europene in urma unei decizii luate in 26 septembrie 2013 de catre Tribunalul Uniunii Europene, potrivit careia Comisia nu daduse curs unei cereri referitoare la cultivarea organismelor modofcate genetic, transmise in urma cu 12 ani, se mai arata in comunicatul Reprezentantei.

Ecologistii de la organizatia non-guvenramentala Greenpeace sustin ca porumbul 1507 Pioneer-Dupont produce o toxina pesticida numita Bt si este capabil sa reziste la pulverizari repetate cu un erbicid numit glufosinat de amoniu.

Din cauza toxicitatii, folosirea acestei substante in agricultura va fi interzisa in UE pana in 2017, mai arata organizatia.

Marco Contiero, director de politici agricole in cadrul Greenpeace UE, a declarat a acuzat de iresponsabilitate Executivul European, aratand ca semanarea acestui tip de pormub modificat genetic incurajeaza folosirea unui erbicid foarte toxic si afecteaza fluturii.

"Comisa actioneaza iresponsabil recomandand aprobarea unei culturi modificate genetic despre care se stie ca afecteaza fluturii si moliile si care va incuraja folosirea agresiva a unui erbicid atat de toxic incat Europa il interzice. Date fiind impacturile asupra mediului lipsa beneficiilor de pe urma culturilor modificate genetic si opozitia publica raspandita, ne intrebam: in numele cui actioneaza de fapt Comisia?", a spus Contiero, citat de un comunicat al Greenpeace.

In schimb, Comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, a subliniat ca Executivul European a fost obligat sa decida in favoarea cultivarii acestui soi de OMG: "Fiind obligata sa respecte hotararea Tribunalului, Comisia a decis azi sa trimita Consiliului un proiect de decizie de autorizare a porumbului 1507: in lunile care urmeaza, ministri vor fi invitati sa adopte o pozitie cu privire la aceasta cerere".

El a sustinut ca Hotararea Tribunalului cu privire la porumbul 1507 "confirma urgenta necesitatii de a elabora norme europene stricte si previzibile privind autorizarea cultivarii OMG-urilor, luand in considerare in mod corespunzator contextele nationale".

Conform CE, porumbul modificat genetic 1507 (porumbul Bt) a fost creat pentru a conferi rezistenta la larvele de molii specific daunatoare porumbului, cum ar fi sfredelitorul european al porumbului.

Acest soi este autorizat in prezent in UE pentru a fi utilizat in alimente si furaje, dar nu si pentru a fi cultivat.

Cererea de autorizare a cultivarii acestuit tip de pormumb a fost depusa la Comisie in anul 2001, de catre societatea Pioneer, in temeiul Directivei (2001/18/CE) privind diseminarea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a emis deja avize cu privire la aceasta cerere in 2005, 2006, 2008, 2011 si 2012, toate cele sase avize fiind pozitive, a mentionat CE.