Proiectul privind inceperea exploatarii aurifere de la Rosia Montana si manifestatiile impotriva acestuia, care au reunit zeci de mii de oameni in intrega tara, au tinut prima pagina a ziarelor inca de la inceptul lunii septembrie. Principalele ingrijorari ale protestatarilor sunt legate de efectele asupra mediului, si anume realizarea unui crater gigant cu diametrul de 8 km si a unui lac de decantare de peste 250.000 de tone ce va acoperi zonele din jur.

Cariera Rosia Poieni si lacul Valea SesiiFoto: Hotnews
  • HotNews.ro va prezinta o filmare realizata din avion cu zonele din apropierea Rosiei Montane, unde pot fi vazute cariera gigant de la Rosia Poieni si lacul de steril "Valea Sesii" ce a inghitit in timp satul Geamana.

Filmarea prezentata mai jos incepe cu un survol peste lacul de decantare "Valea Sesii" care a inghitit in timp satul Geamana.

La minutul 1:35 se vede turunul bisericii din satul Geamana, una dintre putinele structuri care inca au ramas deasupra lacului de decantare si care a devenit, in timp, un exemplu al distrugerii si un simbol al luptei impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Vezi aici un clip despre Rosia Montana... altfel, un clip realizat pe haldele de steril care au inghitit satul Geamana.

Urmeaza apoi o privire cu zona de exploatare si cariera de la Rosia Poieni, una din cele mai mari cariere din tara. In spatele acestei cariere (la minutul 3:40) se vede si localitatea Rosia Montana impreuna cu Cariera Cetate. Spre final, avionul se indreapta catre Uzina Dealul Piciorului.

Filmarea din avion a fost realizata de catreInter-Fly.ro

Harta cu zona Rosia Montana si exploatarile din jur: