Originar din Anzi, olinguito, un misterios mic mamifer care seamana cu o pisica ce are un cap de urs de plus, este prima noua specie de carnivore identificata pe continentul american in ultimii 35 de ani, au anuntat joi oamenii de stiinta, citati de AFP.

Acest mic animal este ultimul membru descoperit al familiei Procyonidae, in care mai fac parte ratonii si kinkajou sau ursul de miere, precizeaza zoologii, care au identificat noua specie plecand de la specimene conservate de un secol in muzee, dar considerate pana in prezent alte specii deja cunoscute.

Cantarind circa 900 de grame, olinguito are ochii mari, o blana de culoare maro spre portocaliu si traieste in padurile din Columbia si Ecuador, unde populatia locala il numeste "neblina", ceata in spaniola.

"Descoperirea lui olinguito arata ca lumea nu este complet explorata si ascunde inca secrete", comenteaza Kristofer Helgen, de la Muzeul de istorie naturala din Washington si seful echipei de cercetatori care a realizat acest studiui publicat in revista americana Zookeys: "Daca noi carnivore pot fi inca descoperite, ce alte surprize ne asteapta?".

"A descrie si a clasa aceste specii este prima etapa pentru a intelege bogatia si diversitatea vietii pe planeta", a adaugat acest om de stiinta.

Cercetatorii au examinat peste 95% din specimenele de olingos conservate in muzeele din intreaga lume, testand ADN-ul si analizand datele istorice. Au descoperit atunci, spre marea lor surpriza, existena lui olinguito, o specie niciodata descrisa anterior de stiinta.

Primele indicii notate de Kristofer Helgen au fost dintii si craniul lui olinguito - care sunt mai mici si de forma diferita in raport cu alti olingos. Cercetatorii au constatat de asemenea, examinand pielea specimenelor de olinguitos, ca aceasta noua specie este mai mica si are o blana mai densa si cu par mai lung.

Intre altele, aceasta specie traieste intr-o zona unica din nordul Anzilor, intre 1.600 si 3.000 de metri altutidine, respectiv mai sus decat alte specii de olingo.

Dupa ce l-au identificat pe olinguito in muzee prin specimene colectate la inceputul secolului XX, ramanea de stabilit daca acest animal exista inca in natura. Pentru acest lucru, au organizat o expeditie.

Echipa a avut sansa sa filmeze foarte repede un scurt video, de cateva secunde, cu aceste mici animale, imaginile fiind surprinse de zoologul ecuadorian Miguel Pinto. Ulterior, oamenii de stiinta au gasit si alte exemplare pe pantele vestice ale Anzilor.

Cercetatorii au inceput atunci sa filmeze viata zilnica a acestor animale. Au aflat astfel ca sunt foarte active noaptea si ca, desi sunt carnivore, mananca foarte multe fructe. Coboara foarte rar din copaci si fac un singur pui.

Echipa de cercetatori apreciaza ca 42% din habitatul lor istoric a fost deja ocupat de zone agricole sau urbane, amenintand astfel aceasta specie.