Uniunea Europeana nu are in vedere interzicerea fracturarii hidraulice, controversata tehnica de exploatare a gazelor de sist, dar va stabili reguli pentru a raspunde preocuparilor de mediu pe care le suscita, a declarat marti, la Vilnius, comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik, citat de AFP.

Comisia isi va prezenta propunerile pana la finele anului pentru a umple "anumite lacune legislative", a spus el.

"Nu este vorba de interzicerea fracturarii hidraulice la nivel european", a explicat Potocnik, la capatul unei intalniri cu ministrii europeni ai Mediului, la Vilnius.

"Scopul nostru este sa cream conditii pentru ca acest lucru sa fie facut de o maniera sigura si securizata", a adaugat el.

Fracturara hidraulica, ce consta in crearea de fisuri subterane injectand un amestec de apa, nisip si produse chimice sub inalta presiune pentru a elibera gazul prizonier in roca, este aplicata pe scara larga in Statele Unite, dar este interzisa in Franta din 2011.

Polonia, Ungaria, Spania si Romania au dat unda verde explorarilor cu speranta de a-si reduce dependenta fata de gazul rusesc.

Lituania a votat o lege in 30 mai care deschide calea unui contract de prospectiune si exploatare cu grupul american Chevron.

"Exista diferite situatii politice si geografice si de asemenea diferite evaluari ale problemei si este un lucru pe care trebuie sa-l respectam deplin", a comentat Potocnik.