Circa 300 de persoane au protestat joi dupa-amiaza in Piata Universitatii din Bucuresti impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Protestul din Piata Universitatii nu a fost aprobat de Primaria Capitalei, dar autoritatile nu au intervenit pentru a-i dispersa pe manifestanti.

Foto:

"Un mesaj ecologist! Nu dorim gaze de sist", "Dezvoltare durabila fara apa potabila", "Prevenim sau pervertim? Dezastru ecologist", "Ape curate nu poluate", "Fara apa totul crapa", "Nu ne violati pe sest", "Nu fracturati Romania", "Nu vrem gaze pe sest", "Arta viata si natura! Nu otrava si cianura" si "Spunem nu fracturarii hidraulice" sunt cateva dintre mesajele pe care protestatarii le-au scandat si afisat pe pancarte. In acelasi timp au loc proteste si in alte 24 de orase din tara.

Imagini protest Piata Universitatii - Bucuresti

"Cerem legi care sa interzica aceasta metoda de exploatare pana specialistii isi spun cuvantul. Vrem anularea Hotararilor de Guvern prin care au fost concesionate perimetrele pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. Vrem ca lumea sa devina constienta de pericolul acestei metode de exploatare mai ales ca gazele de sist nu ne vor asigura independenta energetica asa cum suntem manipulati", a declarat George Epurescu, coordonatorul protestelor.

Imagini protest Piata Universitatii - Bucuresti

Organizatorii protestului spun ca au trimis Jandarmeriei si Politiei un memoriu prin care au anuntat ca municipalitatea nu a interzis protestul deoarece doar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, putea semna o asemenea hartie, ceea ce nu a fost cazul, documentul fiind semnat de secretarul general al Primariei.

La protest au participat si Remus Cernea si Brianna Caradja.

"Sunem aici ca sa spunem nu exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Nu conteaza ce cred eu. Cei care se pricep spun ca aceasta metoda este periculoasa. Noi am fost si la protestele din iarna de la Universitate. Am venit si aici", spune, Elena Ionita, 57 de ani, unul dintre protestatari.

"Protestam impotriva exploatarii gazelor de sist. Ne nemultumeste faptul ca nu ne-a consultat nimeni cand s-au dat acele avize pentru exploatarea gazelor de sist. Metoda de exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica este periculoasa. asa s-a dovedit in alte zone unde s-a aplicat. Am aflat de protest de pe facebook. Este incorect ca la New York s-au strans 500 de oameni si un senator a reevaluat problema cu exploatarea, iar la noi, la Barlad, s-au strans 8.000 de oameni si nu ne-a bagat nimeni in seama", spune Ioana, 23 de ani, studenta.

Potrivit organizatorilor, protestele au loc in urmatoarele orase: Bucuresti, Barlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Targu Neamt, Mangalia, 2 Mai, Calarasi, Piatra Neamt, Slatina, Galati, Timisoara, Oradea, Iasi, Buzau, Costinesti, Buzias, Cluj Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea.

SUCEAVAZeci de suceveni, majoritatea tineri, au participat joi la un mars de protest in zona centrala a orasului impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Potrivit Agerpres, actiunea, organizata de Asociatia Ghizilor din Bucovina, Origini Verzi si Zimbrii Bucovinei, a fost autorizata de Primaria Suceava, pentru doua sute de persoane.

BUZAU Cateva zeci de persoane cu streaguri tricolore si pancarte au protestat joi dupa-amiaza in Piata Dacia din Buzau impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Pe pancarte se puteau citi mesaje cum ar fi "Spune nu fracturarii hidraulice!" sau "Buzaul este alaturi de Romania".

"Suntem impotriva acestei metode de exploatare care presupune folosirea apei, a aditivilor si a nisipului, prin foraje pana in stratul din care se exploateaza gazul de sist, aflat sub nivelul de la care este extras gazul conventional, ceea ce ar putea produce catastrofe naturale ireversibile pentru tara noastra", a declarat pentru AGERPRES Iuliana Giurgiu, organizator al protestului.

Protest Iasi_2

Protest Iasi_2

Foto: Hotnews

IASI Peste 100 de ieseni au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist. Acestia au marsaluit pe traseul Parcul Copoului - Casa de Cultura a Studentilor- Bulevardul Independentiei - Str. Lapusneanu - Piata Unirii si au scandat : "Mobilzare anti-fracturare" si "Ape curate, nu poluate". Printre manifestanti, majoritatea tineri, s-au aflat si reprezentanti ai societatii civile.

Protestatarii sustin ca metoda de extragere a gazelor de sist prin fracturare este una neconventionala si reprezinta foarte multe pericole pentru mediu, dar si pentru oameni.

"Noi, prin acest protest, dorim interzicerea prin lege a metodei de exploatare a gezelor de sist prin fracturare hidraulica. Vrem sa se abroge aprobarile care au venit din partea Parlamentului si a decidentilor cu privire la avizele pentru explorare si exploatare. Aceste avize au fost date desi nu exista reglementare prin lege in acest sens. Cerem transparenta in ceea ce priveste deciziile luate de Guvern, decizii care privesc cetateanul de rand", a declarat Alexandru Bodnar, reprezentant al unui ONG care a participat la protest.

Mai mult, protestatarii sustin ca au iesit in strada pentru a demonstra ca au dreptul la o viata sanatoasa si ca Romania poate exploata singura gazele de sist, fara interventilor unor "altor ginganti din acest domeniu". "Barladenii au procedat foarte bine, au iesit in strada in numar urias. La televizor s-a spus doar ca Gazprom a sponsorizat mitingul de acolo, dar acesta este un mod normal de a deturna opinia publica, pentru a face sa creada ca sunt alte interese acolo", a declarat Valentin, un alt protestatar. (Text: Andrei Cucu)

BARLAD si VASLUI. Sute de cetateni au participat, joi dupa-amiaza, la doua actiuni de protest organizate in municipiile Barlad si Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, scrie Agerpres. La Barlad, cei aproximativ 500 de participanti la protest au marsaluit la marginea orasului, purtand panglici tricolore la maini si afisand pancarte cu mesaje prin care subliniau riscul la care este supusa sanatatea umana si a mediului inconjurator, in urma metodelor neconventionale de extragere a gazelor de sist.

In municipiul Vaslui s-au adunat in zona Salii Sporturilor, in apropierea soselei de centura, aproximativ 300 de protestatari, in mare parte suporteri ai echipei de fotbal FC Vaslui, care au scandat lozinci impotriva Companiei americane Chevron, care a obtinut licente de explorare a unor perimetre din judetul Vaslui, in vederea unor viitoare exploatari de gaze de sist.

Primariile Vaslui si Barlad nu au autorizat cererile pentru proteste in locatiile solicitate de organizatorii actiunilor, lucru care a starnit nemultumirea protestatarilor.

Printre protestatarii din Barlad s-a numarat si deputatul PP-DD de Barlad, Tudor Ciuhodaru. Acesta a depus, joi, un proiect legislativ sustinut de intregul grup parlamentar PP-DD, ce prevede interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.