Ora Pamantului de anul acesta va fi sarbatorita in 43 de orase din tara, Timisoara fiind capitala evenimentului si gazduind mai multe manifestari, in timp ce Castelul Peles este pregatit sa stinga, cu aceeasi ocazie, peste 3.000 de becuri, informeaza Mediafax. Edificii precum Castelul Bran, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman si Arcul de Triumf, Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, Muzeul Brukenthal din Sibiu si Palatul Roznovanu din Iasi vor fi, de asemenea, cufundate in intuneric, sambata, timp de o ora, in intervalul 20.30 - 21.30, pentru a marca Ora Pamantului, potrivit organizatorilor campaniei, WWF Romania.

Ora PamantuluiFoto: orapamantului.ro

Pentru acest eveniment, Castelul Peles a pregatit un filmulet ce poate fi vizionat pe site-ul muzeului, in care arata cum vor fi stinse, rand pe rand, candelabrele din saloanele somptuoase, lasand in umbra piesele de mobilier si obiectele unice pe care le adaposteste.

Anul acesta, manifestarea s-a extins la 43 de orase din tara, fata de 41 anul trecut, acestea fiind:

Timisoara, Adjud, Aiud, Arad, Avrig, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Buftea, Calafat, Calarasi, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iasi, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Ploiesti, Roman, Salonta, Sighisoara, Slatina, Oradea, Ramnicu Valcea, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Tulcea, Turda, Vaslui si Vatra Dornei.

In Bucuresti, se vor stinge luminile, printre altele, la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Palatul CFR, Primaria Capitalei, Biblioteca Centrala Universitara, Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei (Palatul Regal), Muzeul National "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Monumentul Aviatorilor si Arcul de Triumf. De asemenea, in Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti, vor fi puse lumanari la toate ferestrele.

La Timisoara, capitala Earth Hour 2013, vor fi organizate toata seara diferite manifestari, de la un spectacol al Teatrului pentru Copii si Tineret "Merlin", concerte cu fanfara Big Band, Romanian Brass Society, Ansamblul de Clopotei "Hosana" din Oradea, trupa de percutie Splash si interpreta Dalma Kovacs, la jonglerii cu foc, realizate de trupa Shadows, si lansari de lampioane. Iluminatul public va fi intrerupt in zona centrala, in Piata Operei si Piata Unirii, precum si in parcurile Alpinet, Central si Justitiei. La ora 20.30, cand vor fi stinse luminile, va avea loc intrarea cu torte a militarilor de la Garnizoana Militara, in Piata Operei.

Ideea de capitala Earth Hour a fost introdusa anul trecut, cand Bistrita a fost orasul ales, prin concurs, sa poarte acest titlu.

Anul acesta, s-au inscris in competitie Bucurestiul si alte 11 orase din tara: Adjud, Botosani, Buftea, Constanta, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Roman si Slatina.

Cele mai multe si mai diverse evenimente, potrivit programului de pe site-ul ora-pamantului.ro, vor fi la Botosani, Giurgiu, Iasi, Pitesti, Ploiesti si Roman, dintre orasele participante la concurs, incluzand spectacole tematice, concerte, flashmob-uri, lansari de lampioane, realizarea siglei "60+" a evenimentului din candele sau lumanari pe perioada intreruperii iluminatului stradal, mars cu faclii, cursa de biciclete etc. La Iasi, sportivii de capoeira vor avea o reprezentatie de 30 de minute, pe ritm de tobe, iar la Botosani va fi organizat un "Harlem Shake".

Actiuni similare vor avea loc si in celelalte orase care participa la Ora Pamantului 2013. De exemplu, la Cluj, va avea loc un flashmob pe acoperisul unui camin studentesc, la Brasov, o plimbare si un spectacol cu biciclete decorate cu bete fosforescente, la Braila vor fi majorete pictate in culori fluorescente, iar la Targoviste vor fi instalate telescoape pe Platoul Prefecturii, in Piata Tricolorului, unde oamenii vor fi invitati sa priveasca cerul fara poluare luminoasa.

Jandarmeria Romana a anuntat, la randul sau, ca sustine campania "Ora Pamantului" si se alatura celorlalti participanti care sambata, intre orele 20.30 si 21.30, sting luminile pentru a reduce consumul de energie electrica.

Si companii private din Romania se alatura initiativei, stingand luminile in sediile lor.

In lume, marile edificii precum Taj Mahal, Turnul Eiffel, Empire State Building si Kremlinul vor fi cufundate, de asemenea, in intuneric, sambata seara, tot in cadrul campaniei Ora Pamantului.

Proiectul Ora Pamantului a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) in 2007, in Australia. In acel an, expresia la ordinea zilei a fost "stinge lumina pentru binele planetei", iar scopul actiunii a vizat conversia catre energiile regenerabile.

Astfel, la initiativa WWF Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni si 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora. Mii de oameni au iesit atunci pe strazile orasului, sarbatorind Pamantul in diferite feluri: petreceri si concerte fara surse de electricitate, observatii astronomice si picnicuri in familie, la lumina luminarii.

Un an mai tarziu, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze acest moment, iar in 2009, sute de milioane de oameni din 88 de tari si peste o mie de orase au stins lumina, pentru a trimite un mesaj puternic despre necesitatea de prevenire a schimbarilor climatice.

In 2011, la campanie s-au alaturat peste 1,3 miliarde de persoane, iar in 2012, au stins lumina 6.950 de orase din peste 152 de tari.