Cel putin 89 de elefanti au fost masacrati de braconieri saptamana trecuta, intr-o singura noapte, in apropiere de orasul Ganba, in sudul Ciadului, a afirmat WWF marti, intr-un comunicat citat de AFP.

Printre animalele ucise figurau 33 de femele si 15 pui de sex feminin, spune organizatia de aparare a mediului.

"Braconierii, aproximativ 50 de barbati calare, vorbeau araba", spun oficialii locali citati in comunicat, cara adauga ca armata ciadiana a fost trimisa in zona pentru a-i "opri pe criminali".

"Este unul dintre cele mai grave incidente de braconaj in regiune dupa masacrarea a peste 300 de elefanti in Parcul national camerunez din Buba N'Djida (nord) in februarie 2012", subliniaza WWF.

"Dupa toate probele, este acelasi grup de braconieri sudanezi care au ucis (cei 300 de elefanti in Camerun)", spune Bas Huijbregts, responsabil pentru Africa centrala al campaniei WWF impotriva comertului ilegal cu specii salbatice.

In numeroase zone din Africa centrala, braconierii profita de granitele prost pazite pentru a circula dintr-o tara in alta. In Africa, o parte din banii proveniti din acest trafic servesc pentru finantarea a diverse grupari armate, afirma WWF.

"Doar stoparea cererii de fildes din tari precum Thailanda si China poate asigura supravietuirea elefantilor din Africa Centrala", crede Huijbregts.

Pretul kilogramului de fildes a depasit 2.000 de dolari (1.500 euro) pe piata neagra asiatica, pe fondul unei cereri in crestere constanta, potrivit estimarilor ONG-urilor.

Potrivit WWF, braconajul, cu o cifra de afaceri estimata la 19 miliarde de dolari anual, a devenit a patra piata ilegala din lume, dupa droguri, falsificarea banilor si traficul de fiinte umane.