140 de cadavre de delfini esuati pe plajele litoralului au fost identificate in primul semestru al acestui an, arata un raport dat publicitatii de organizatiile de mediu din Constanta. Potrivit analizelor efectuate de membrii organizatiilor ecologiste Mare Nostrum si Oceanic Club, decesul mamiferelor marine a survenit, in majoritatea cazurilor, din cauza capturarilor accidentale in plasele pescaresti, anunta Agerpres.

Roxana Gemai, purtatorul de cuvant al organizatiei Mare Nostrum, a declarat marti ca voluntarii organizatiei pe care o reprezinta au fost sesizati in privinta a 57 de delfini esuati din ianuarie si pana in prezent, alte 83 de cazuri fiind semnalate de catre voluntarii Oceanic Club in aceeasi perioada de timp.

"Cei mai multi delfini esuati faceau parte din specia Phocoena phocoena si au fost descoperiti de-a lungul litoralului, de la Sulina pana la Vama Veche, cu precadere pe plajele din sud, decesele fiind generate de asfixie si inec pe fondul capturarii accidentale in plasele pescaresti", a precizat Roxana Gemai.

In acelasi timp, un raport de mediu intocmit de organizatia Oceanic Club releva faptul ca din anul 2007, de la lansarea programului de monitorizare "Delfini in criza", au fost identificate, ridicate de pe plajele litoralului si analizate 350 de cadavre de cetacee.

Potrivit datelor oferite de specialisti, pe parcursul ultimelor expeditii stiintifice, in apele romanesti au fost identificate si monitorizate 2.300 de exemplare de delfini din care aproximativ 700 de afalini (specia Turpsiops truncatus ponticus), 1.000 de marsuini (Phocoena phocoena relicta) si alte 600 de exemplare ale delfinului comun (Delphinus delphis ponticus).