Un grup de specialisti s-a deplasat in Madagascar, singurul loc din lume in care lemurienii traiesc in salbaticie, pentru a evalua sistematic situatia acestor animale si pentru a decide daca este cazul sa fie trecute pe Lista Rosie a Speciilor Amenintate cu Extinctia, relateaza BBC News. In urma analizei, expertii au estimat ca peste 90% din cele 103 specii de lemurieni existente ar trebui sa se regasesca pe aceasta lista.

Lemurienii, amenintati cu disparitiaFoto: Reuters

Dupa lovitura de stat din 2009 din Madagascar, activistii pentru protectia mediului au gasit in mod repetat dovezi de exploatare forestiera ilegala dar si de extinderea practicii de vanatoare a lemurienilor.

Evaluarea realizata de Primate Specialist Group, o retea ce se axeaza pe protectia primatelor din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, a concluzionat ca 23 de specii de lemurieni pot fi incluse in cea mai inalta clasa de pericol a Listei Rosii - "Critic Amenintata".

Alte 52 de specii au fost clasificate drept "Amenintate", iar alte 19 "Vulnerabile".

"Asta inseamna ca 91% din toate speciile de lemurieni sunt evaluate ca incadrandu-se in una dintre categoriile Listei Rosii, intr-un procent mai mare decat orice alt grup de mamifere", a declarat Russ Mittermeier, presedinte al grupului si presedinte al Conservation International.

Criteriile de inscriere a unei specii intr-una din categoriile Listei Rosii sunt variate. Spre exemplu, daca o specie este catalogata drept in pericol critic, acest lucru poate sa insemne ca mai exista doar 50 de adulti maturi sau ca populatia respectiva a scazut cu 80% peste 10 ani, de exemplu.

In urma unei evaluari din 2008, 8 specii au fost trecute in clasa "Critic Amenintate", 18 in cagoria "Amenintate" si 14 in categoria "Vulnerabile".