Raul Cotmeana din judetul Arges a fost poluat pe o lungime de patru kilometri dupa ce o conducta magistrala de titei apartinand OMV Petrom s-a spart, marti, in zona localitatii Samara. Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene, a declarat ca titeiul s-a raspandit rapit in apele raului si pe malurile acestuia, afectand flora si fauna, scrie Mediafax.

"Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate sa ajunga pana la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum sa actionam pentru ca aceasta poluare sa aiba consecinte cat mai mici pentru mediu, flora si fauna, sa limitam proportiile ei", a spus Ioan Ene.

El a precizat ca societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie.

La ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Petrom OMV si ai Garzii de Mediu Arges incearca sa opreasca prin baraje inaintarea petei de petrol in aval, la fata locului aflandu-se echipaje de interventie cu barci si baloti de paie care actioneaza pentru localizarea petrolului.

  • UPDATE Compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 lei de catre Garda de Mediu, a anuntat Ministerul Mediului printr-un comunicat de presa. "Am solicitat Garzii Nationale de Mediu sa elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere ci si starea conductelor la companiile de profil pentru a preveni astfel de accidente in viitor", a declarat Rovana Plumb, ministrul mediului.  

Potrivit ministerului, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii conductei magistrale de transport titei brut care apartine companiei OMV Petrom si se intinde pe Valea Radioasa pe o lungime de 1,5 km in localitatea Poiana Lacului precum si pe raul Cotmeana pe o lungime de 3 km in localitatea Sapata. Pierderile de lichid au fost de aproximativ 400 litri apa sarata si 500 litri titei.

Extinderea poluarii a fost oprita in amonte de scoala din Sapata, in aval de acest punct nemaiexistand irizatii pe cursul de rau. O echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom au intervenit pentru a opri pomparea titeiului, au izolat zona afectata si au executat 10 baraje de retentie a titeiului si 10 filtre absorbante. In prezent se lucreaza cu 5 utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV.

In urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, actiune la care lucreaza in prezent o echipa de pompieri cu doua buldozere, precum si aducerea terenului la starea initiala in termen de maximum 3 zile.