O comisie numita de ministrul Mediului din provincia canadiana Quebec privind explorarea si exploatarea gazelor de sist a recomandat ministrului sa nu autorizeze procedura de fracturare hidraulica nici in scopuri de cercetare, relateaza vancouversun.com. Comisia a comandat studii suplimenatre, rezultatele definitive urmand a fi prezentate in primavara anului 2013.

In anuntarea evaluarii strategiei de mediu din mai anul trecut, ministrul Mediului, Pierre Arcand, spusese ca fracturarea hidraulica (cunoscuta si drept "fracking" in terminologia industriei extractive) poate fi permisa doar in scopul cercetarii.

Insa seful comisiei de cercetare, Robert Joly, a mentionat in raportul sau ca in Quebec se poate utiliza tehnica de fracturare doar in experimentele de laborator. Acesta a spus ca va solicita mai multe studii pana in primavara anului viitor, adaugand ca un raport final va fi realizat in cursul anului 2013.

Membrii comisiei vor calatori in provinciile canadiene Alberta si British Columbia, dar si in statele americane Ohio, Pennsylvania si New York, locuri unde se realizeaza exploatari de gaze neconventionale.