Emisiile de dioxid de carbon produse de activitatea umana vor amana urmatoarea Era Glaciara, au constatat oamenii de stiinta. Ultima s-a incheiat in urma cu 11.500 de ani in urma si nu se stie inca peste cat timp ar incepe urmatoarea, potrivit BBC.

Cercetatorii au folosit informatii de pe orbita Pamantului pentru a descoperi perioada istorica interglaciara care seamana cel mai mult cu perioada curenta.

In revista Natura Geoscience, acestia scriu ca urmatoarea Era Glaciara ar trebui sa inceapa peste 1.500 de ani, dar emisiile sunt la un nivel atat de ridicat incat nu va incepe.

"La nivelurile curente de CO2, chiar daca emisiile sunt stopate acum, am avea probabil o durata interglaciara lunga, determinata de procese pe termen lung care ar putea interveni si scadea dioxidul de carbon din atmosfera", spune Luke Skinner de la Universitatea Cambridge, coordonatorul echipei de cercetatori care include oameni de la Universitatea College London, Universitatea din Florida sau Universitatea din Bergen, Norvegia.

Potrivit calculelor acestora, concentratia atmosferica de CO2 ar trebui sa scada sub 240 parti pe milion (ppm) inainte ca glaciatiunea sa poata incepe. Nivelul actual este in jur de 390 ppm.

Alte grupuri de cercetatori au aratat ca, chiar daca trendul ascendent ar fi oprit, concentratiile de CO2 ar ramane ridicate inca cel putin 1.000 de ani, cu suficienta caldura stocata in oceane pentru a topi gheata polara si pentru a duce la cresterea nivelului marii.

Cauzele care stau la baza tranzitiei de la Era Glaciara la peioada interglaciara si inapoi sunt variatii subtile in orbita Pamantului cunoscute ca ciclurile Milankovitch, dupa cercetatorul sarb Milutin Milankovitch, care a descris acest efect in urma cu 100 de ani.