Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Complexul energetic Turceni este pe locul 6 in topul poluatorilor industriali din Uniunea Europeana

Romania se afla printre primii mari poluatori din Europa. Concluzia apartine unui raport realizat de Agentia Europeana de Mediu pe baza datelor din 2009 referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Cel mai mare poluator din Romania este Complexul Energetic Turceni. Acesta ocupa locul 6 in topul european, din 622 de unitati industriale europene monitorizate de Agentia de Mediu. Un alt mare poluator este complexul energetic Rovinari, care ocupa locul al 16-lea in topul european. El este urmat de Electrocentrale Ișalnița si de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. "Lista neagra" realizata de agentia europeana cuprinde in total 22 de unitati industriale romanesti. Studiul arata ca cei mai mari poluatori industriali din Uniunea Europeana sunt Germania si Polonia, urmate de Marea Britanie, Franta, Italia, Romania si Spania.

Canada s-ar putea retrage din Protocolul de la Kyoto

Canada s-ar putea retrage din Protocolul de la Kyoto. Anuntul a tinut prima pagina a ziarelor canadiene la inceputul saptamanii, dupa ce ministrul Mediului, Peter Kent, nu a negat zvonul aparut in presa, insa a criticat tratatul international pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Surse citate de agentiile de presa au declarat ca guvernul a luat decizia retragerii Canadei din acest protocol, iar anuntul va fi facut public cu cateva zile inainte de Craciun. Desi rezervat in ce priveste comentariile asupra acestui zvon, ministrul canadian al mediului a declarat ca tara sa nu va sustine angajamentele cerute de Kyoto. Doreste insa ca toti semnatarii tratatului sa negocieze crearea unei noi intelegeri internationale cu caracter obligatoriu, din care sa faca parte toti marii emitenti de gaze cu efect de sera: adica India, China si Statele Unite ale Americii. Pozitia Canadei care nu a respins zvonurile referitoare la o eventuala retragere din Protocolul de la Kyoto este "un exemplu prost" pentru celelalte state dezvoltate, scrie agentia de presa de stat din China. Informatiile sunt cu atat mai importante cu cat luni a inceput la Durban, in Africa de Sud, summitul ONU privind schimbarile climatice. In cadrul intalnirii, care se va incheia pe 9 decembrie, se va decide daca Protocolul de la Kyoto va fi extins si dupa 2012. In timp ce Parlamentul European a votat in urma cu doua saptamani o rezolutie care prevede prelungirea masurilor protocolului, Rusia si Japonia au anuntat ca nu sustin extinderea acestuia, daca Statele Unite si China nu se supun prevederilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Grecia permite circulatia masinilor diesel in centrul marilor orase, dupa 20 de ani de interdictie

Grecia permite circulatia masinilor diesel in centrul marilor orase, dupa 20 de ani de interdictie. Parlamentul elen a aprobat la finalul saptamanii trecute o lege in acest sens, iar Ministerul Mediului spune ca masura va ajuta in lupta impotriva gazelor cu efect de sera. Oficialii sustin ca, in medie, masinile diesel au un consum cu 20 – 30% mai mic fata de cele cu benzina. Masinile diesel vor putea circula in centrul Atenei si Salonicului, unde din 1991 doar taxiurilor diesel li se permitea accesul. Autoritatile mai spun ca tehnologia s-a modernizat mult, iar emisiile de particule fine, dar poluante, s-au redus cu 90%, astfel incat masinile pe motorina nu mai sunt un pericol mare pentru mediu. Cu toate acestea, organizatiile care lupta pentru protejarea mediului spun ca interdictia ar fi trebuit mentinuta in continuare din cauza concentratiei mari de particule fine si de oxid de azot in marile orase.