Rezervatia naturala "Mlastina Mosoroasa", singurul loc din judetul Valcea unde creste o planta carnivora - "Drosera", cunoscuta sub numele de "Roua cerului" - va intra in mapele de prezentare turistica realizate de autoritatile locale din statiunea Baile Olanesti, a declarat, marti, pentru Agerpres, primarul Gheorghe Ciuca.

"Avem specialisti cu care incercam, fara a exagera, sa scoatem si sa punem in evidenta tot ce are mai spectaculos zona. Mlastina Mosoroasa este unul din aspectele mai putin cunoscute la nivel national. Acest fenomen extrem de rar in Romania este unic prin ceea ce poate fi intalnit intr-un areal relativ restrans. Ma refer la "Roua cerului" - o planta carnivora pe care turistii au sansa de a o putea vedea in propriul habitat. Desi este rezervatie naturala declarata, Mlastina Mosoroasa trebuie altfel gandita, pentru ca accesul in zona este unul anevoios si extrem de periculos daca nu esti insotit", a precizat Ciuca.

Mlastina Mosoroasa se afla la aproximativ patru - cinci kilometri distanta de centrul statiunii Baile Olanesti, la o altitudine de 700 de metri, la capatul unui catun de 20 de case, izolat, la granita cu comuna Vladesti.

"De fapt, este un lac aproape circular, de aproximativ 200 de mp, aflat intr-o cavitate, in mijlocul padurii de fag. Este inconjurat de salcii, iar volumul apei variaza. In primavara el este la capacitate, iar in august se poate intampla sa nu existe apa deloc. In mijlocul acestui lac exista o insula, unde se ajunge foarte greu, riscul de a te scufunda in mlastina fiind destul de mare. Pe aceasta insula se gaseste muschi de turba si o planta foarte rara in Romania - "Drosera" sau "Roua cerului"'', a explicat prof. dr. biolog Gheorghe Ploaie.

Drosera este o planta carnivora, inalta de 10 - 15 cm. Are flori de culoare alba, iar frunzele au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor. Perisorii, numiti si tentacule, secreta substante lipicioase, care se aduna sub forma unor picaturi stralucitoare de roua, de unde vine si denumirea populara a plantei.

"Radacinile Droserei sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. O insecta care se aseaza pe o frunza a acestei plante se lipeste de sucul lipicios al perilor maciucati. Facand miscari de eliberare, ea se lipeste de mai multi peri. Perii se incolacesc in jurul insectei si secreta un suc lipicios, abundent, care sufoca insecta. Ea este apoi digerata de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insecta ramanand doar scheletul chitinos", a explicat prof. Ploaie.

Pliante cu rezervatia "Mlastina Mosoroasa" vor fi adaugate intr-o mapa de prezentare a statiunii Baile Olanesti. In acele mape vor fi indicate trasee si sfaturi pentru cei care vor sa admire de aproape habitatul respectivei mlastini, unicat in judetul Valcea.