Fostul consilier prezidential Peter Eckstein Kovacs a cerut UDMR, in cadrul reuniunii Consiliului Reprezentantilor Unionali de sambata, de la Targu Mures, sa respinga public mineritul pe baza de cianuri, potrivit Agerpres. Eckstein Kovacs a propus astfel includerea pe ordinea de zi a unei propuneri de hotarare in acest sens, prin care "UDMR sa respinga mineritul pe baza de cianuri" si a facut apel catre toti demnitarii sai sa adopte si sa promoveze acest proiect de hotarare.

Presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, a precizat ca a fost o informare a Consiliului Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale referitoare la acest subiect si ca s-a decis sa nu se adopte vreo hotarare referitoare la proiectul Rosia Montana Gold Corporation: "Tinand cont de gravitatea acestui subiect, parerea a fost sa nu hotaram nimic in legatura cu proiectul de hotarare", a spus Rozalia Biro.

Vicepresedintele excutiv al UDMR, Laszlo Borbely, a subliniat la randul sau ca nu pune sub semnul intrebarii dreptul lui Kovacs de a propune un proiect de hotarare in cadrul CRU, insa "este un subiect care sta in atentia opiniei publice".

Consiliul Reprezentantilor Unionali a respins cu majoritate de voturi includerea pe ordinea de zi a acestui subiect, existand noua voturi in favoarea propunerii si 15 abtineri.

"UDMR nu isi poate angaja responsabilitatea pe asa ceva. Vom putea merge mai departe numai in cazul in care Coalitia va decide daca sprijina sau nu acest lucru, cu angajare deplina. (...) Nu as dori ca azi CRU sa voteze impotriva acestui proiect de hotarare, iar apoi sa ajungem in situatia in care UDMR sa fie de acord cu tehnologia de minerit pe baza de cianuri sau nu. Problema trebuie rezolvata din punct de vedere profesional si politic si sa ajungem intr-o situatie in care sa dezbatem cu mintea limpede, nu sa intram pe o carare fara loc de intoarcere", a afirmat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că este o mare tragedie ce se întâmplă acum la Roşia Montană, care se confruntă cu o catastrofă din punct de vedere economic şi social, care se accentuează de pe o zi pe alta.

În calitate de ministru al Culturii, Kelemen Hunor a arătat că ministerul a făcut rost de surse de finanţare pentru protejarea monumentelor din zona Roşia Montană, dar că, dacă nu se întâmplă nimic, în câţiva ani "galeriile romane până la biserici se vor nărui": "Noi am făcut aceste lucruri, aştept decizia politică. Adversarii mei din interior şi din exterior îşi risipesc praful de puşcă trăgând asupra mea. Trag în direcţia proastă cei care cunosc sau nu cunosc faptele, dar au o părere în această chestiune. Nu sprijin includerea pe ordinea de zi a acestei chestiuni", a subliniat Kelemen Hunor.

Acesta a mai arătat că Ministerul Culturii a primit dosarul de cercetare în baza căruia investitorul a cerut descărcarea de sarcină arheologică, că experţii au analizat şi au pregătit documentaţia pentru a fi înaintată comisiei de specialitate: "Noi, la minister, am încercat să asigurăm cadrul care să facă posibilă protejarea vestigiilor arheologice din zonă", mai spune liderul UDMR.

El a precizat că există un certificat semnat de reprezentanţii judeţului Alba, care ar fi trebuit semnat apoi de ministrul Culturii, pentru a înlătura de pe lista de protejare A localitatea Roşia Montană: "N-am făcut acest pas, n-am semnat nici măcar cererea, pentru că nici liderul Ministerului Culturii, nici Ministerul Mediului, nici UDMR nu pot lua astfel de hotărâre. Aceasta trebuie luată, pentru că cea mai mare problemă este să amăgeşti un investitor. Ori îi spui în ce condiţii poate începe exploatarea, ori îl trimiţi acasă", a accentuat ministrul Culturii.

Peter Eckstein Kovacs a demisionat, recent, din functia de consilier prezidential din cauza divergentelor de opinie dintre el si seful statului in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana.