Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a afirmat marti, la Pitesti, ca va propune acordarea avizului de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana doar daca va fi convins ca nu va exista niciun risc de poluare in zona: "Eu am spus acelasi lucru de cand am preluat acest minister, ca daca sunt convins suta la suta ca nu va polua aceasta investitie, atunci o sa propun catre Guvern hotararea prin care sa se dea aviz de mediu. (...) Ce intereseaza pe toata lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, daca se va produce o surpare, ceva, (...) apa de acolo va fi poluanta pentru raurile din Romania, Ungaria si Serbia sau nu", potrivit Agerpres.

Ministrul a spus ca a cerut investitorului reducerea la maxim a concentratiei de cianura, la un nivel chiar mai mic decat standardele impuse de Uniunea Europeana: "In momentul de fata, procentul de concentratie de cianura maxim admis in Uniunea Europeana este de 10 ppm, investitorii au propus reducerea la jumatate, eu nu am fost multumit si le-am cerut sa mai reduca si sa-mi demonstreze ca, atunci cand ajunge sterilul in acest lac de acumulare, practic nu mai poate fi masurat. (...) Daca ei pot sa-mi demonstreze acest lucru, mergem mai departe".

Ministrul a comparat cazul exploatarii de la Rosia Montana, care treneaza de peste un deceniu, cu un basm maghiar care nu are sfarsit: "Exista o poveste foarte cunoscuta, nu stiu daca la romani e, la maghiari e, povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata. (...) Si aceasta Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata. Daca un stat da o licenta in 2007-2008, pai da acea licenta ca sa se faca minerit acolo, cum s-a facut de 2.000 de ani. Cum faci acel minerit? Sa corespunda celor mai inalte standarde din Uniunea Europeana, sa nu contravina nicidecum acelor criterii, sa nu contamineze si sa nu polueze mediul".