​Campania Salvati Rosia Montana saluta decizia lui Peter Eckstein Kovacs din functia de consilier prezidential, hotarare luata in urma diferentelor de opinie dintre politicianul UDMR si seful statului in legatura cu proiectului minier de la Rosia Montana: "Consideram ca aceasta demisie il onoreaza pe domnul Eckstein, fiind un gest de normalitate intr-o societate in care dicteaza arbitrariul, iar asupra deciziilor administrative si judiciare se exercita presiuni politice nelegitime", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Mai mult, aceasta decizie ofera un exemplu atat de necesar clasei politice, in general, si creeaza un precedent pentru responsabilitatea in politica", se mai arata in document.

Peter Eckstein Kovacs si-a anuntat in urma cu doua zile demisia din functia de consilier prezidential, dupa ce semnase o petitie impotriva proiectului minier: "Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni (peste doua zile - n.red.) voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia".

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a semnat, la jumatatea lunii august, o petitie impotriva proiectului de la Rosia Montana, petitie initiata de organizatia Transilvania Verde, "organizatie ecologista interesata de la bun inceput de aceasta problema, care a initiat o strangere de semnaturi", dupa cum spune politicianul.

"Sunt o persoana fizica si punctul meu de vedere nu e de azi sau de ieri. E o problema de constiinta. Domnul presedinte (Traian Basescu - n.red.) are un punct de vedere pe care il respect. In afara de punctul de vedere economic si cel al rediscutarii proiectului, sunt categoric impotriva, din punct de vedere al mediului", a declarat atunci Peter Eckstein Kovacs, pentru HotNews.ro, in contextul in care seful statului a afirmat, in mai multe randuri, ca proiectul minier de la Rosia Montana "trebuie facut".

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.