Sefi din televiziunea publica au impus comentatorilor meciului de Champions League de marti seara, Unirea Urziceni – FC Sevilla 1-0, sa-si modifice comentariul si sa remarce prezenta lui Mircea Geoana in tribuna. Au insistat pe sms pina cind jurnalistii au cedat in fata a 1,8 milioane de oameni.

Ioan Todan sta in fotoliu, acasa, si urmareste meciul. De fapt, transmisia. Dupa 30 de ani de televiziune, unghiurile de filmare si intrebarea “ce audienta facem?” taie din placerea privitului. Cinstit? Jocul e ramasita.

Unirea conduce cu 1-0, se ajunge in minutul 60 si audienta in acel moment este de 1,8 milioane de oameni “pe all”. Tocmai sarise cu 1,5 puncte de rating dupa primul sfert de ora de la pauza. Dar Todan avea sa afle cifrele abia miercuri dimineata. Altceva a navalit fix atunci peste seful sportului din TVR.

Nasol moment si-au ales faptele sa se rostogoleasca.

VOCEA MOALE A ANUNTULUI OBLIGATORIU

La microfon sint Marian Olaianos, redactorul televiziunii, si fosta glorie Ilie Dumitrescu. Un cuplu clasic, comentator plus specialist. Dintr-o data, lui Todan (foto) i se taie rasuflarea. “Bai, am crezut ca fac infarct!”, l-au auzit colegii a doua zi.

“Atmosfera de meci mare. Multe VIP-uri in tribuna”, rosteste reporterul de la microfon. “Candidatul la prezidentiale Mircea Geoana e si el aici. A venit la meci”. Vocea suna moale. “Si domnul Cozmin Gusa”, il completeaza prompt Ilie Dumitrescu. Apoi urmeaza o poanta neclara intre cei doi despre “procentele care cresc”, din care nu se intelege daca sint procentele mingilor jucate de baietii lui Petrescu sau cele din politica.

Cu cafeaua varsata in poala, Todan pune mina pe telefon. “Sa se potoleasca! Sa-si vada de meci!”, povestesc cei din regia de emisie ca a sunat indicatia sefului.

CANDIDATUL DIN VITRINA

La stadion, Olaianos (foto) respira greu. Il vad mai multi oameni. Aceiasi care observasera ca el primise mai multe sms-uri de-a lungul transmisiei. La un moment dat, butonase, nervos, pe taste: “Esti sigur ca trebuie sa spun asta?!”. Ecranul telefonului se vedea de la citiva metri si acolo erau mai multi ochi. Raspunsul a sosit si, putin mai tirziu, comentariul a fost impovarat de scurtul moment publicitar cu Geoana.

In loja de deasupra, vede meciul Cozmin Gusa, unul dintre creierele campaniei candidatului PSDAPC. Dialogul de ieri intre jurnalistul gsp si Gusa:

- V-ati intilnit cu Ilie Dumitrescu la meci?

- Da, la pauza, pe holul de la loje.

- Si i-ati spus lui Ilie ca e Mircea Geoana acolo sau i-ati sugerat sa aminteasca prezenta lui?

- Nu. Nu era nevoie sa-i spun ca e acolo pentru ca toata lumea vorbea despre prezenta lui Geoana. De la Kassai la Bucsaru. Geoana era practic in vitrina, in primul rind al unei loje, alta decit cea unde am stat eu.

- Deci nu ati intervenit sa ii fie pomenit numele in comentariu si nici nu ati intrat in cabina televiziunii?

- Nu. Nu pentru ambele intrebari. Am si eu una. De ce vi se pare un subiect? E prima oara cind numele unui politician se rosteste intr-un comentariu?

- Nu, nu e prima oara, dar e prima oara cind exista informatii ca unui comentator i s-a indicat explicit si repetat de catre un sef din TVR sa-l pomeneasca!

Citeste mai departe despre "povestea comenzilor" care "a inceput cu ceva timp in urma" pe blogul lui Catalin Tolontan