Cristian Tudor Popescu a marturisit, luni, la Realitatea TV ca a votat cu Crin Antonescu. Acum capata ceva mai mult sens editorialele generoase in superlative la adresa candidatului PNL, "un politician de prima linie in Romania anilor ce vin, indiferent daca intra sau nu acum in turul doi" sau "Antonescu a redevenit rational, corect, consecvent si ferm. Gestul sau a fost unul mai degraba moral, decat politic, ceea ce mi se pare extraordinar". La TRU sau la alt gazetar, recunoasterea calitatilor unui candidat, cu oricata onestitate s-ar fi produs, s-ar fi numit limba sau pupincurism. La CTP, merge. E ceva firesc.

CTP l-a si criticat atunci cand a gresit, perfect adevarat. L-a taxat fara echivoc atunci cand Antonescu a spus ca ar vota si cu Becali ca sa scape de Basescu. Sau cand candidatul bunului simt a luat-o razna, duminica seara, pe tarlaua prostului gust, vituperand mai rau ca Vadim Tudor impotriva fraudarii alegerilor. Vreau sa fiu precis: fata de preferatul sau, CTP s-a comportat corect. Incrancenarea sa anti Basescu l-a scos putin din haina de jurnalist preocupat de imaginea sa de analist necrutator cu toata lumea. Altminteri, observatiile sale critice au fost, pe durata campaniei, de regula juste si rationale.

E bine ca si-a marturisit public simpatia politica, desi alegerile nu s-au incheiat iar sustinerea lui Antonescu poate influenta turul II. E de preferat oricand atitudinea onesta ipocriziilor fals echidistante. Altceva nu pricep. O fi CTP omul contradictiilor totale, dar nu inteleg cum poate, un gazetar atat de consistent, sa aleaga un personaj politic atat de gol, de inconsistent si usor ca petalele de crin. Vorbele lui Antonescu se pierd in neant ca fumul de tigara iar singurul sau proiect clar se rezuma la Jos Basescu!. Ce altceva l-o fi convins pe CTP sa-l voteze pe Antonescu?

Cum de n-a vazut umbra lui Dinu Patriciu intinsa peste politicianul de prima linie, iesit pe locul trei? Ce l-a orbit? Cum se impaca cu ideea ca a votat un lider politic care se depune astazi fara ezitare la picioarele lui Hrebenciuc, Nastase, Iliescu, Mazare, Vanghelie? Unde vede CTP coerenta la Antonescu: cand a sters pe jos cu Geoana & co in campanie sau cand s-a aruncat in bratele PSD? Cum va vota CTP in turul doi? Din editorialul domniei sale de astazi, inteleg ca tot Basescu e mai rau decat toti ceilalti la un loc. A uitat atat de repede ispravile Guzganului Rozaliu? De ce si-ar vara singur gatul in lesa PSD? I-a placut acolo?

  • Apropos de Realitatea. Tot mai simpatica televiziunea lui Vantu si noii marturisitori anti-Basescu: Vadim Tudor, mai nou un obisnuit al casei, se intretinea colocvial cu Razvan Dumitrescu luni seara in studio, glumite, voie buna. Liderul PRM, pe miriste ca de obicei. Comandouri mafiote, Romania sub ocupatie, tot tacamul. Ziaristul tace malc, nu cere probe, asculta cu gura cascata iar Vadim zburda liber. Apocalipsa se pravale pe sticla, liderului PRM i se infoaie parul si are o treaba cu Basescu. Tema fraudei a disparut de la RTV, doar Vadim o mai tine langa: "Ce n-a furat Basescu, draga Razvan Dumitrescu? Mecanismul diabolic de frauda a lui Traian Basescu. A fost este si va fi hot! E hotul hotilor!" Nici o reactie din partea moderatorului. Nu tu invitatie la temperare, probe, nimic. Am mai aflat ceva simpatic: Crin Antonescu a primit ordin din strainatate sa-l puna premier pe Klaus Johannis, agent secret neamt. Averea lui Hayssam e la Basescu. De unde stie? De la Ambasada Statelor Unite, desigur. Surse sigure. Pe ecran: Unde se duc voturile lui Vadim. Liderul PRM raspunde la fel ca Antonescu: In nici un caz catre Basescu. Pestrita alianta asta anti-Basescu: Vadim, CTP, Iliescu, Voiculescu si cine-o mai da Dumnezeu.