Nu am pretentia de a scrie un text foarte obiectiv, ci mai degraba de a-mi exprima o parere simpla. Sint foarte obosit, mi-au scapat mai multe aspecte ale dezbaterii, dar am reusit sa trag citeva concluzii:

* Traian Basescu a parut foarte obosit. Cum spunea si Vlad Petreanu, nu a mai avut aceeasi tragere de inima ca acum cinci ani.

* Mircea Geoana a fost foarte impaciuitor, oarecum pe modelul “tatucului”, dar nu la fel de agresiv precum seful lui direct (da, stiu, e sef de partid, dar…)

* Crin Antonescu m-a dezamagit. Mi-a parut genul de vulpoi batrin care, odata strins cu usa, in loc sa raspunda, o ia pe aratura si face glumite de doi lei.

La Mircea Geoana ma asteptam sa aiba un discurs de stinga, relativ plictisitor si la fel de sforaitor, pe tipar iliescian. Nu ma mira foarte mult nici modul in care s-a comportat ca orator. Dupa cit s-a batut cu pumnul in piept in ultimele iesiri la TV, ba ca lui Basescu ii e frica de o confruntare directa cu el, ba ca nu e nimeni mai bun, eram sigur ca o sa-si incaseze citeva castane dupa cap atit de la Antonescu, cit si de la presedinte.

Antonescu, pe de alta parte, mi-a demonstrat inca o data ca sloganul pe care si l-a ales e doar de ochii lumii. N-am reusit sa intrevad bunul simt pe care il trimbiteaza. Dimpotriva, am asistat la nenumarate intreruperi ale contracandidatilor, fara nici o logica, de o obraznicie absolut gratuita si inutila. In loc sa ii lase pe oameni sa-si termine ideile, a preferat sa ii intrerupa cu replici inutile. Nu am priceput ce a avut de demonstrat, iar impresia generala a fost ca vrea sa-l imite pe Basescu din 2004.

Din pacate, diferenta dintre Antonescu si Basescu din 2004 este ca Basescu avea un program electoral, pe cind singurul program al lui Antonescu a fost, de-a lungul intregii campanii, sa isi injure contracandidatii. De fapt, daca ma gindesc mai bine a fost cea mai slaba si cea mai scirboasa campanie electorala de pina acum, dar asta e alta poveste. Revenind, Antonescu mi-a parut un vulpoi batrin, pregatit sa manince inclusiv struguri acri de dragul compromisului.

Ce e si mai interesant, Antonescu a dat dovada fie de o ipocrizie rar intilnita, fie de o lipsa de inspiratie sora cu esecul, atunci cind l-a anuntat pe Tudor Chirila drept model de moralitate. Asta dupa ce, acum trei zile, Tudor Chirila il cam facea nesimtit pe seful penelist:

Mai nou, ne vorbeste domnul Crin Antonescu despre Romania bunului simt. Orice american cu scaun la cap i-ar spune “Cut the crap, will you? We’re talking about a country here!! What has common sense got to do with being a president? To be a president is about balls, big balls! And friends, good friends! Either you have them or not! With balls and no friends you end up like Kennedy!“. E presedintele unui partid din care nu s-a chinuit sa elimine vreun nesimtit.

Ce o fi vrut domnul Antonescu sa demonstreze? Pentru ca Tudor Chirila are dreptate: nici un nesimtit n-a plecat din PNL. Drept exemplu, Ludovic Orban, in seara asta, la Antena 3, parea baut, se cam clatina si se cam bilbiia. Cel putin, asa l-am perceput eu. Parlamentar roman plin de bun simt, din partidul bunului simt, da?

In ceea ce-l priveste pe Basescu, ma asteptam sa fie mai agresiv. M-a mirat ca a fost mai degraba calm, ceea ce nu e tocmai un lucru rau. De data asta, a venit mult mai bine pregatit fata de confruntarea de la Cluj cu Antonescu. Calmul lui Basescu ar putea fi interpretat in cel putin doua feluri. In primul rind, ca s-a maturizat in cinci ani de mandat. In al doilea rind, ca era foarte obosit (ceea ce s-a si vazut) sau, cum comenta cineva pe Twitter, “se vede ca Basescu mai are si job“.

Din pacate, dezbaterea a fost plina de intreruperile si mistourile ieftine ale lui Antonescu, venit complet nepregatit. Daca-mi amintesc bine, cind nu stia ce sa raspunda, ii era mai la indemina ba un atac inspre Basescu, ba cite o glumita. Asta denota lipsa de seriozitate. Da, tara vrea circ, dar inainte de circ, vrea piine! Si vrea sa stie cine si cum o sa ii dea. Iar Antonescu, din punctul meu de vedere, a picat testul.

Sint de acord cu Cristian Teodorescu, din toata dezbaterea, cred ca cel mai bine a iesit Basescu, mult mai sigur pe el, mult mai documentat si mult mai bine pregatit. Mai putin preocupat de mistouri si, per total, mult mai serios. Sint foarte curios cu cine va intra in turul doi.

Citeste articolul si pe blogul lui Alex Mihaileanu

Alex Mihaileanu este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media.