Cititorii discuta cu precadere faptul ca timp de o zi posturile de televiziune au ignorat subiectul presupusului santaj al jurnalistilor Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac asupra sefului ANI, Catalin Macovei si relateaza despre felul cum a fost tratat subiectul miercuri la televiziuni.

Continua, de asemenea semnalarea mesajelor de campanie negativa pe care nu si le asuma nimeni.

Sesiseaza si tu derapaje media in campania electorala.

miki [anonim]

La Realitatea,ieri 11.11.2009,la un moment dat sa pus problema bugetului.La discutie participau pelticul Nicolaescu,doctorasul da le PSD si dl Serbanescu.

Acid si aprig cunoscator intr-ale bugetelor, acest contabil de avicola,tuna si fulgera asupra unor aberatii pe care le-ar contine proiectul.Doctorasul,pe care l-am urmarit de multisor ,le stie pe toate(vine cu placa de la partid)sare si el ca Boc i-si bate joc de noi ,de tara de popor.Dl Serbanescu insa putin iritat i-i repede invocind o anumita structura a bugetului ceruta de FMI.Decit sa fii vorbit discutii,tov.Dumitrescu,ar fii dezbatut problema lui Geoana la cersit la Moscova sau problema Seara Rosie Socialista,santajul CM.

Dar de ,nu se face ca ne bate ...Vintu,acu in prag de iarna!

pitzi [utilizator]

outdoor din Bucuresti: toate au in comun un fundal negru scris cu mesaje scurte cu litere de tipar albe, la fel nesemnate/ asumate: gen de mesaje remarcate 'TRAITI BINE?' sau 'UNDE ESTE FLOTA?' sau cum am vazut azi pe str. Jean Louis Calderon 'BASESCU = MANCARE MAI SCUMPA si inca doua mesaje asemanatoare... nu este normal ca cineva sa plateasca bani pe campanie fie si ea negativa, fara sa fie asumata. De unde provin banii? La cine sunt contabilizati acesti bani ca si cheltuiala electorala? Cui ii este frica de Basescu, in asa fel incat sa isi ascunda identitatea? Pai nu este in cazul asta cel mai bun slogan pe care il putea gasi ' de ce le este frica nu scapa? De ce acest mesaj a fost gasit de catre o ONGista (pe numele ei Iorgulescu parca) drept agresiv? Mesajele acestea anonime pe bani grei nu sunt cu mult mai agresive prin neasumarea lor transparenta? Acesti bani se vor recupera inzecit de catre sponsori. Nu trebuie sa ii stim si noi cine sunt acestia?

Luke [anonim]

La metrou pe ecrane apar printre reclame publicitare un mesaj cu caractere albe pe fundal negru cate una o data "TRAITI BINE".

tratat de manipulare (Marţi, 10 noiembrie 2009, 21:21)

kuku [anonim]

Miercuri dupa-amiaza,Realitatea,"ziaristii"Laura Chiriac si Prelipceanu,deontologi celebri.Sarcina de servici-reincalzirea scandalului cu Dinescu la Craiova.Absolut toate"intrebarile"puse de cei doi erau de fapt afirmatii.De ex:

"Cum este posibil sa-i inchizi gura...bla,bla?!

"In ce tara din lume un primar alunga...bla,bla?"

A lipsit cea mai normala si de bun-simt intrebare:

Ce cauta, de fapt,Dinescu acolo?

marius d. [anonim]

pacat ca nu urmariti ce se intampla pe radio. La radio romania actualitati, la 13.30 sunt invitati candidatii la prezidentiale. Sa vedeti ce cocosi se dau prezentatorii (ele) in fata candidatilor anonimi, ii freaca, ii intorc, le cer argumente (bine ca si candidatii sunt slabi) si sa vedeti ce frumos i le serveau lui Geoana, cu intrebari aranjate (se vedea), de genul "nu/i asa ca..."!!! Pe Base chiar l-au enervat, caci si la el prezentatoarea a fost cam insistenta, pe o tema ce nu era de campanie. Interesant de urmarit dubla masura.

Cum au relatat televiziunile problema stenogramelor

dantes [anonim]

iti ofer cateva nuante:

- oana stancu, prinsa pe picior gresit, a declarat senin ca nu stia nimic despre subiect (altfel, o bomba de presa despre santajarea, in scop electoral a unui inalt demnitar). in baza caror competente jurnalistice si-a castigat scaunul de moderator la emisiuni politice? punem pariu ca nu o da nimeni afara dupa asa o gogomanie?

- adrian ursu incerca, doct si iritat, sa arunce subiectul in derizoriu, fara sa il discute. nici pe el nu il va da nimeni afara...

- toata ziua, rtv nu a relatat nimic, desi deseori sunt intrerupte emisiunile cu cate o echipa de fotbal care a aterizat la otopeni, cu o cantareata celebra care nu stiu ce prefera la micul dejun, etc.. care or fi criteriile de selectie a personalului de la stiri? vor mai fi pastrati acestia?

- aceleasi redactii au tocat zile in sir subiecte inventate de unul dintre santajisti si nu-mi amintesc ca cineva din trust sa strige dupa nuante.

- de ce orice incercare de delimitare de linia oficiala anti trece drept pro TB?

Anda [anonim]

Miercuri seara la Ora de Foc, dupa ce Andreea Pora a parasit studioul Realitatea TV unde se discutase inregistrarea cu Catalin Macovei, postul a dat un colaj cu imagini in care reprezentanti PDL sau consilieri ai presedintelui se enervasera pe moderatori sau pe alti politicieni in studio. In colaj apare si ziarista Andreea Pora, in mai multe inregistrari, din zile diferite, cu un ton mai ridicat. Moderatoarea Orei de Foc intreaba apoi invitatii daca acesta este un curent in PDL. Colajul si comentariul induc impresia ca d-na Pora este membru PDL ceea ce cred ca este foarte neprofesionist pentru Realitatea. Plus ca este evident ca d-na Pora devine brusc subiect TV pentru Realitatea TV, desi subiectul erau oamenii politici, iar dumneai nu a aparut ca a orchestrat pana acum vreun santaj politic/financiar ca alti jurnalisti.

oarecare [anonim]

Am urmarit emisiunile de miercuri de la Realitatea TV despre inregistrare - cea de la 6 a lui R Dumitrescu, cu SRS invitat, si cea de seara, Ora de foc, cu Chirieac.

R Dumitrescu mi-a adus aminte de spalatorii de cadavre de pe vremurile de trista amintire ale Caritas: a pornit de la premize fortate, chiar false, a rastalmacit fiecare pasaj din inregistrare care arata culpa lui SRS. Poate cel mai evident atunci cand a inceput sa strige - da, sa strige - aaa, Franta, deci Macovei ii da lui Rosca informatii despre conturile din Franta ale lui Blaga!!! Cand de fapt lucrurile stateau exact invers.

Invitatii au fost alesi total aiurea, si la R Dumitrescu, si la Ora de foc, pentru a incerca sa se demonstreze o ipoteza fortata, manipulatoare, in cazul de fata: cineva a aruncat inregistrarea pe piata ca sa invrajbeasca presa si cetatenii. De fapt, este clar ca subiectul este raul pe care il fac presei asemenea oameni ca SRS si BC. Merele stricate dau imaginea intregului. Cei doi au avut functii de conducere in presa zisa independenta, in organizatii de presa, acum s-au retras (din motive neonorante pentru ei), dar au ramas vectori de imagine, factori de influentare. Tot sub flamura "independentei" jurnalistice. Se dovedeste ca sunt lobbyisti, de fapt, ca nu mai au nimic de-a face cu meseria de jurnalist.

Ziaristii au imagine proasta de multa vreme printre cei cu care au intrat in contact, fie si pentru ca inainte de '89 destui reporteri Agerpres, Radio, TV si mai stiu eu de unde veneau din deplasarile din tara cu portbagajul plin de "daruri". Dupa 1990, "boschetarii", adica reporterii de investigatii si actualitati, nu refuzau o friptura si un vin, ba chiar le solicitau. Erau vremuri grele. De aici si pana la bani, apartamente de la primarie si afaceri cu statul n-a fost decat o problema de timp.

Jurnalistii romanii au pretentia ca sunt aidoma celor occidentali, dar acolo manipularile si derapajele etice sunt exceptii, nu lideri de opinie, invitati in prime time.

Va invitam sa postati sesizarile dumneavoastra fie completand formularul de comentarii de la finalul acestui articol, fie comentind articolele semnate de cei sapte cunoscuti comentatori care vor scrie permanent pentru sectiunea "Mass media in alegerile prezidentiale 2009".

Cei sapte sunt nume consacrate din presa, ziaristi si bloggeri:Mihnea Maruta, Iulian Comanescu, Alex Mihaileanu, Doc, Ioana Avadani, George Hari Popescu siCosti Rogozanu. Hotnews.ro gazduieste platforma de monitorizare a comportamentului presei pe durata campaniei electorale in parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, in cadrul unui proiect initiat de Fundatia Konrad Adenauer.