Gretoasa emisiunea de ieri a Realitatii TV, spalarea profesionista aplicata santajistului Sorin Rosca-Stanescu. Gretos, dar deloc surprinzator, pana si metoda au anticipat-o, din cate am vazut, cititorii articolului trecut: un singur cuvant, “Basescu”. E clar ca el e in spate la tot si la toate. Ce-i nou? Realitatea bate mesajul de campanie al candidatului; “afara ploua”, ghiciti cine e de vina pentru asta.

Despre emisiune au scris, intre altii, Ovidiu; in afara de ce a spus autorul de La Coltu’ Strazii cred ca ar mai trebui adaugat un lucru. Realitatea TV ne-a asaltat cu campania aia cu “Noi vrem respect”, insotita de dezgustul ipocrit si obosit fata de clasa politica. La un moment dat puneau un ditamai avertisment pe fond negru pe sectiunea politica, informandu-te ca acolo ai putea da peste discurs politicianist sau demagogic. Gandesc ca acesti cersetori de respect ar trebui sa lase permanent avertismentul cu pricina, sa si-l faca si lozinca a postului.

Nu de alta, dar vad ca Realitatii TV ii place atat de mult de politicieni si de discursurile lor, incat ii aduce si ii pune sa vorbeasca chiar si acolo unde ar trebui sa fie, de exemplu, oameni de presa. Granita intre “dispretuitii” politicieni si “respectabilii” jurnalisti este stearsa cu sarg chiar de realizatorii postului.

La emisiunea cu pricina a participat Sorin Rosca-Stanescu, mangaiat duios pe crestet de realizator, si in rest numai oameni politici. De ce? Ca sa strige in cor, cu o exceptie aflata in opozitie, la semnalul “moderatorului” – cat de stupid suna termenul in acest caz – slagarul cunoscut cu Basescu. Pe politicieni ii inteleg, ei sunt angajati intr-o batalie si propaga mesajul partidului lor, nu vad de ce i-as dispretui pentru asta. Dar daca si postul TV intelege sa faca acelasi lucru atunci ar trebui macar sa puna permanent avertismentul ala cu discursul politicianist si sa ne slabeasca cu “respectul”.

Altfel nu inteleg de ce sunt adusi reprezentanti ai partidelor la o emisiune si in dezbaterea unui caz in care nu sunt implicati, intr-o tema care nu are caracter politic. Nu inteleg de ce la o emisiune care priveste presa si dezbatea un caz si modul in care se face presa nu au fost invitati doar jurnalisti. Nu ma refer la SRS, el “joaca in alta liga” cum spune el insusi; ce fel de liga aflam ulterior de la prietenul lui Bogdan Chireac.

Daca nu vede nimic de neinteles in practica asta, atunci propun Realitatii TV sa o extinda. Ar putea fi invitati politicieni si la emisiunile de sport, ca sa aflam cine anume e responsabil de parcursul modest al echipei nationale. Ba chiar si emisiunea de meteo a postului ar trebui sa fie prezentata de trimisi ai partidelor parlamentare. Nu de alta, dar ar fi interesant sa stabilim odata din vina cui ploua afara.

Textul poate fi citit si pe blogul lui Doc

Va invitam sa semnalati in comentariile dvs. cazuri flagrante de manipulare sau joc incorect in campanie din partea mass-media. Adauga comentariile tale aici. In fiecare seara o sa adunam cele mai interesante comentarii intr-un articol separat.

Doc este unul dintre cei sapte cunoscuti comentatori media care scriu despre modul in care mass-media se comporta in campania electorala prezidentiala.