Dezbateri peste dezbateri, seminarii peste seminarii, discutii interminabile pe tema adaptarii invatamantului la cerintele pietei muncii. Din pacate, ceea ce primeaza acum este moda, e la moda sa faci comunicare, acum cativa ani era la moda sa te faci avocat, iar pe vremea lui Ceausescu toata lume era inginer. Pe o piata a muncii aproape inghetata sunt foarte putini cei care pot sa iti ofere un sfat in ceea ce priveste viitorul loc de munca. De obicei, faci ce crezi ca ti se potriveste.

Am facut si eu exact ce m-a taiat capul. Am facut Comunicare la SNSPA pentru ca asa era atunci la moda. Ne-am batut pe locuri, am intrat o puzderie, s-au facut clase peste clase. Nu ne-a intrebat nimeni unde urmeaza sa lucram, daca vrem toti sa lucram in domeniu, daca decizia de a urma aceasta facultate a fost luata in urma unei gandiri aprofundate sau la plesneala. Am avut colege de an care s-au chinuit sa faca aceasta facultate si au ajuns stewardese, barmanite, fotomodele. La ce bun sa pierzi ani din viata facand ceva care nu te ajuta la nimic?

Astazi important este sa ai o diploma, nu conteaza cum ai intrat in posesia ei. Spun ca este important pentru portofoliu, oricum nu te ajuta la nimic. Am folosit diploma de licenta o singura data, atunci cand am plecat pentru o scurta specializare la Lisabona. Mi-am dat seama ca tine doar de mine sa reusesc intr-o jungla care te poate inghiti cu totul daca nu esti pregatit.

Primesc si acum telefoane de la fosti colegi care ma intreaba daca nu stiu cumva pe cineva care angajeaza. Lucreaza pe unde apuca sau nu lucreaza nicaieri. Eu cred ca am reusit sa fac ceva cu viata mea si depinde de fiecare in parte sa reuseasca. Nimeni nu prea iti mai intinde o mana de ajutor, iar sistemul nici atat. Eu am urmat o moda, un trend si mi-a reusit, dar nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa cum am facut eu. Un pas gresit poate sa fie un lant de intamplari nefericite, din care sa nu mai poti sa iesi. Decizia de a urma o anume facultate si o anumita profesie trebuie indelung analizata si studiata.

Vizioneaza filmuletele de mai jos. Descopera povesti de viata in care pasiunea meseriei se impleteste armonios cu sentimentul implinirii. Afla cum poti sa-i oferi copilului tau resursele necesare pentru cariera pe care si-o doreste.