De multe ori am asimilat societatea ca pe o fiinta vie, iar pe noi, oamenii, ca pe celule ale acestui organism metamorf. Noi evoluam, si ea creste, ea creste si noua ni se largeste orizontul.

Tinerii, celulele tinere, se nasc aproape de “membrana” fiintei. Aceasta proximitate devine motorul schimbarii. In neincetata lor miscare, tinerii imping membrana, fortand fiinta sa isi schimbe forma si dimensiunea. Si tot aceasta proximitate este atuul adaptarii lor la schimbarea organismului. Sunt cei mai apropiati de bariera, miscandu-se odata cu largirea limitelor. In umbra lor, adultii, celule adulte, se retrag catre interiorul organismului, iar “marginile” lui devin indepartate, tot mai indepartate, si lupta lor de a tine pasul cu evolutia organismului din care fac parte devine tot mai grea.

Am dezvoltat aceasta alegorie ca sa imi disculp oarecum categoria din care fac parte. Sunt adult. Stiti, dintre aceia care pun puncte de suspensie la sfarsitul cuvintelor: tinerii de azi… Doar ca acum am facut un mic exercitiu de memorie si mi-am adus aminte cum eram perceput la varsta tineretii de catre adulti: la fel. Asa ca e timpul sa facem o schimbare de punctuatie si sa inlocuim semnele de suspensie cu cele de exclamare. Pentru ca tinerii sunt cei care stiu cel mai bine cat pot obtine, ce pot obtine si mai ales cum, gratie faptului ca sunt ancorati mai bine ca noi in realitate. O realitate care a evoluat, si tinerii odata cu ea. Perspectivele profesionale s-au inmultit exponential, si autodezvoltarea a devenit un “must”. Tinerii isi doresc sa se intruiasca. Sa invete. Sa evolueze . Sa isi dezvolte abilitatile. Astfel, au accesoriile pentru a putea sa aleaga, nu doar sa accepte ceea ce li se ofera.

Aproape de “membrana”, stiu intuitiv cum sa-i ia pulsul si sa se miste odata cu ea. Tehnologia face parte din viata lor. Folosesc computerul de mici. Stiu intuitiv catre ce produse evoleaza consumul. Cunosc valoarea banului. Vad cum cei vizionari ii instruiesc pe cei care au nevoie de ei. Sa adunam la acestea un talent, sa inmultim cu ambitia, sa ridicam la puterea mintii si vom intelege ce constelatii de meserii le stau in fata. Voiam sa spun ca ii invidiez, dar mi-am muscat buzele. Pana la urma sunt parte din organism, si daca el evolueaza (iar acest lucru se intampla gratie tinerilor) inseamna ca si eu evoluez.

Este timpul sa faci o schimbare: directioneaza-ti copilul spre noi constelatii de meserii unde isi va exploata talentul si ambitia, unde a invata inseamna a evolua.

Fa primul pas si vizioneaza filmuletele de mai jos. Descopera povesti de viata in care pasiunea meseriei se impleteste armonios cu sentimentul implinirii.