Publicat prima oară în 1904, Ghidul Michelin, publicat de compania franceză de anvelope cu același nume, este de mult timp considerat arbitrul suprem al celor mai bune restaurante din lume.

Restaurant de trei stele MichelinFoto: DreamsTime

Le clasifică pe toată planeta, în aproape 30 de ediții specifice unor țări/orașe, în trei categorii. O singură stea este acordată celor foarte bune, două stele celor care merită un drum special, iar trei – celor foarte puține (în prezent 135 pe mapamond) care sunt „best of the best” și merită chiar o călătorie anume.

Restaurantele cu trei stele sunt, prin definiție, foarte scumpe. Pentru a oferi constant mâncare excelentă, cu cele mai bune ingrediente (adesea articole de lux, ca trufe, foie gras și homar), în ambianță elegantă și cu serviciu perfect, prețul este pe măsură. Nu e o surpriză că amatorii trebuie să plătească sute de dolari ca să savureze experiența.

Prezenta clasificare include cele mai ieftine meniuri fixe din fiecare restaurant, iar în cele mai multe cazuri există și opțiuni (mult) mai scumpe. Iar dacă unele localuri cu trei stele oferă la prânz meniuri cu prețuri speciale, acestea nu au fost luate în considerare.

Merită vreo masă la oricare restaurant $560 (fără băuturi), cât este tariful la cel mai scump de pe listă? Merită un praznic $360, cât este cel mai „ieftin”?

Depinde doar de cât de dispuși sunteți să plătiți pentru a experimenta un lux unic. Pentru îmbărbătare, să începem cu

Cele mai puțin scumpe

  • Kingʼs Joy - Beijing, China. Cel mai ieftin meniu fix: $110
  • Lung King Heen – Hong Kong. Cel mai ieftin meniu fix: $126
  • Nakashima – Hiroshima, Japonia. Cel mai ieftin meniu fix: $142

Cele mai scumpe:

  • Guy Savoy – Paris, Franța. Cel mai ieftin meniu fix: $583. Este de menționat că poartă numele maestrului său, despre care Gordon Ramsay a spus că i-a fost mentor în „nouvelle cuisine”.
  • Kitcho Arashiyama – Kyoto, Japonia. Cel mai ieftin meniu fix: $543
  • Arpège – Paris, Franța. Cel mai ieftin meniu fix: $540. Renumitul maestru Alain Passard propune experiențe preponderent vegetale, dar există și opțiuni cu carne, într-unul din cele mai celebre localuri de la Paris, care își păstrează stelele de peste două decenii.

Ca să păstrăm o notă încurajatoare, pentru că restaurantele sunt clasificate și după aprecierile de pe TripAdvisor, iată și

Cele mai bune rapoarte calitate/preț:

  • Kingʼs Joy. 96,8% aprecieri pozitive / valoare 9,96/10 / $110
  • Régis et Jacques Marcon – Saint-Bonnet-le-Froid, Franța. 96,6% / 9,31/10 / $198
  • Nakashima. 94,9% / 9,17/10 / $142

(Surse: Microsoft News, money.co.uk / Foto: Abstract © Ifeelstock | Dreamstime.com)