Imagineaza-ti dilema: esti pe cale sa resuscitezi un om aflat pe moarte, insa dupa ce ii elberezi pieptul dai peste un tatuaj care spune "Nu ma resuscita". Cuvantul "nu" este subliniat, iar semnatura persoanei respective se gaseste sub tatuaj, scrieThe Washington Post. Intrebarea este: tatuajul reprezinta un avertisment pentru medici sau este vorba doar despre o gluma proasta?

Do Not resuscitateFoto: Captura YouTube

Doctorii din Miami au avut de-a face cu o dilema etica atunci cand un pacient aflat intr-o stare critica a fost adus in camera de urgenta cu propozitia "Nu resuscitati" tatuata pe piept.

Este acest tatuaj o reprezentare a ceea ce isi doreste pacientul? Este o chestiune legala? Ar trebui doctorii sa tina cont de acest tatuaj? Cazul a fost povestit in New England Journal of Medicine.

"Acest tatuaj al pacientului a produs mai multa confuzie decat claritate pentru noi, avand in vedere legalitatea si credinta conform carora tatuajele ar putea reprezenta amintiri permanente ale deciziilor regretate facute in timp ce persoana a fost intoxicata", scriu autorii lucrarii.

Pacientul, care a avut o boala pulmonara, a trait intr-un centru de ingrijire medicala, insa a fost gasit pe strada inconstient si adus la Jackson Memorial, a declarat Gregory Hold, medic si autor principal al lucrarii.

Acesta nu avea asupra sa niciun act de identitate, niciun contact al familiei sau al prietenilor si nu a existat nicio modalitate de la spune medicilor daca doreste sa traiasca sau sa moara.

Hold a mai spus ca barbatul a suferit o infectie care a condus la soc septic, care cauzeaza insuficienta organelor si tensiune arteriala extrem de scazuta.

Atunci cand tensiunea arteriala a inceput sa scada, doctorii de la Urgente au convenit sa nu onoreze tatuajul, "invocand principiul de a nu alege calea ireversibila atunci cand se confrunta cu incertitudine", citeaza studiul.

Insa, asistentii sociali au reusit sa le prezinte medicilor documente legale care atestau ca pacientul chiar isi daduse acordul pentru a nu fi resuscitat in caz ca pateste ceva.

Barbatul, care nu a fost niciodata identificat public, a murit in dimineata urmatoare.