Fara indoiala, competitia dintre caini si pisici va mai dura, insa oamenii de stiinta au o veste buna pentru iubitorii de caini. Conform unor cercetari recent publicate in Scientific Reports, a avea un catel in casa echivaleaza cu adaugarea unor ani varstei tale, scrieiflscience.com.

Golden retrieverFoto: Wikipedia

O echipa de cercetatori de la Universitatea Uppsala a urmarit starea de sanatate a 3,4 milioane de suedezi cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani, care au ca animal de companie un caine. Monitorizarea a fost facuta de-a lungul a 12 ani, incepand cu 2001.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care detin un caine rasa pura prezinta un risc mult mai mic de a muri din cauza unor boli cardiovasculare sau din alte cauze. In cazul celor care au un prieten patruped care reprezinta imbinarea a doua rase, rezultatele au fost mai putin concludente.

In medie, riscul de deces al persoanelor care traiesc alaturi de un caine a scazut cu 11%, in cazul familiilor cu cel putin doi membri. Beneficiul pentru sanatate pare a fi si mai pronuntat in gospodariile in care exista o singura persoana.