Un “Mic Pompei”, asa descriu arheologii francezi un intreg cartier roman descoperit la marginea orasului Vienne. In acest sit arheologic sunt ramasite extraordinar de bine pastrate ale locuintelor de lux si ale cladirilor publice, noteazaGuardian.

Sit arheologic exceptional descoperit langa VienneFoto: Captura YouTube

“Suntem incredibil de norocosi. Este, fara indoiala, cel mai exceptional santier intr-un sit roman din ultimii 40-50 de ani”, spune arheologul Benjamin Clement, cel care conduce sapaturile de pe malul raului Rhon.

Orasul Vienne -faimos pentru teatrul si templul roman - a fost un important nod pe drumul ce lega Galia de Nord cu provincia romana Gallia Narbonensis din sudul Frantei.

Cartierul roman descoperit, cu case datate pana in primul secol d.Hr., ar fi fost locuit timp de circa 300 de ani inainte sa fie abandonat din cauza unei serii de incendii.

Multe obiecte ramase la fata locului atunci cand locuitorii au fugit s-au conservat foarte bine, ceea ceea ce transforma zona intr-un “mic Pompei din Vienne”, potrivit lui Clement.

Printre structurile ce au supravietuit partial este o impunatoare cladire ce a fost poreclita Casa Bacanalei dupa ce s-a descoperit o pardoseala ce reprezinta o procesiune de bacante si satiri.