Mai multi organizatori de festivaluri de muzica vor sa permita spectatorilor sa isi poata testa drogurile inainte de a le consuma la concerte, informeaza Guardian, potrivit News.ro. Asta, dupa ce in ultimii ani au fost inregistrate mai multe decese din cauza consumului de substante ilegale.

Spectatorii isi vor putea duce drogurile pentru a fi testate in corturi special amenajate de Loop, o organizatie care realizeaza testari supervizate de politie, iar reprezentantii organizatiei ii vor informa pe acestia despre calitatatea si natura subtantelor.

Aceasta initiativa face parte dintr-un proiect prin care promoterii spera sa reduca numarul deceselor relationate consumului de droguri.

Melvin Benn, directorul Festival Republic al Live Nation, care organizeaza evenimente precum festivalurile Reading si Leeds, cauta sprijinul National Police Chiefs Council (NPCC) si al politiei West Yorkshire, inainte de a lansa acest experiment.

Daca autoritatile vor fi de acord sa se implice in actiune, proiectul s-ar putea aplica chiar de luna viitoare, la Festivalul Download, apoi la Leeds.

¬Ne-a luat destul de mult timp si nu va fi la fiecare festival, dar unde credem ca este nevoie sa facem asta o vom face¬, a spus Melvin Benn.

Loop a procedat astfel pentru prima data anul trecut, cand aproximativ 200 de persoane au testat droguri ilegale la Secret Garden Party din Cambridgeshire.

Pe de alta parte, autoritatile au anuntat ca vor supraveghea indeaproape evenimentele si vor lua masuri privind posesia si consumul de droguri.

¬Nu putem sustine initiative care nu sunt in acord cu legea sau care au consecinte negative nedorite. Orice propunere trebuie judecata de politie, autoritati locale si serviciul de sanatate, pentru a se exprima privind implicatiile legale si sanitare¬, a spus un reprezentant al Politiei.