​In mitologie si basme, puterea de a fi invizibil apare ca un element magic utilizat de persoanejele duplicitare, ori un element vestimentar purtat de un erou pentru a indeplini o misiune. Mantia invizibilitatii - ce face un obiect sau o persoana sa "dispara in peisaj" - este un concept intalnit adesea in romanele fantastice si filmele SF, precum Harry Potter, Predator sau Star Trek. In realitate insa, mantia invizibilitatii este un proiect in desfasurare la care oamenii de stiinta lucreaza inca din anul 2006 pentru dezvoltarea unui dispozitiv tehnologic ce ofera invizibilitate partiala sau totala, conform wikipedia.org.

Stiinta din spatele metamaterialului care ne poate face invizibiliFoto: captura ecran

Cat de departe suntem de crearea unei mantii a invizibilitatii?

Aflam raspunsul la aceasta intrebare din materialul video de mai jos, realizat de canalul de youtube Life Noggin, in care ne este ilustrata stiinta din spatele metamaterialelor folosite pentru realizarea mantiei ce are capacitatea de a face invizibil obiectul pe care il acopera.

Este vorba despre o pelicula subtire alcatuita din fluorura de magneziu, groasa de 50 de nanometri, acoperita cu antene mici din aur, de o grosine de 30 de nanometri. Pentru comparatie trebuie mentionat ca o suvita de par uman are o grosime de aproximativ 100.000 de nanometri, conform livescience.com.