BBC 100 Women se concentreaza, in fiecare an, pe 100 de femei influente, ce ar putea reprezenta o sursa de inspiratie pentru toata lumea. Acestea vorbesc despre viata lor, care este transpusa, apoi, in documentare sau interviuri. Paula Hawkins, autoarea thriller-ului "Fata din tren", spune ca prieteniile dintre femei nu sunt intotdeaua simple, dar ca, de cele mai multe ori, sunt cele mai interesante, potrivit BBC.

Paula HawkinsFoto: Wikipedia

Pe vremea cand aveam 20 de ani, eu si prietena mea cea mai buna ne certam des. Ne certam, nu ne mai vorbeam o anumita perioada de timp, ne duceam dorul, ne impacam si treceam peste.

Nu ne-am certat niciodata din cauza barbatilor, nu din motive atat de banale. Neintelegerile noastre porneau de la teme importante, precum politica, familia, maternitatea, alegerile si greseli pe care le faceam.

Ne-am certat de multe ori, dar de fiecare data ne-am impacat. Ne-am sprijinit reciproc, ne-am pazit una pe cealalta. Era o prietenie complicata si inca este, uneori. Prietenia intre femei este complicata. Lucrurile functioneaza cam asa: barbatii sunt prietenosi intr-un mod simplu, fara complicatii. Femeile sunt diferite. Relatiile intre ele sunt pline de contradictii si porniri competitive, gelozii, insecuritate si complexe.

Prieteniile sunt la fel de variate si de diverse precum oamenii. Relatia cu probleme pe care am avut-o cu cea mai buna prietena a mea din tinerete nu este deloc reprezentativa pentru toate prieteniile mele. Unele au fost mai frumoase, au functionat normal, a fost mai simplu sa navighez prin ele- chiar daca uneori ma intreb daca acest lucru se datoreaza faptului ca apele au fost mai putin adanci.

Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani se confrunta cu alegeri dificile: se intreaba daca procrearea unui copil este o necesitate urgenta sau cum sa combine cariera cu meseria de parinte, lucruri care rar ii tulbura pe barbati.

Atunci cand femeile nu cad de acord cu privire la ceea ce este important sau la deciziile care definesc viata, diferentele de opinie sunt caracterizate intr-un mod foarte specific.

In timp ce am creat personajele din "Fata din tren", am realizat cat de usor pot internaliza femeile aflate sub presiune sentimentul misogin, cat de simplu devine sa jigneasca atunci cand se simt amenintate.

Este greu pentru tinerele femei sa delimiteze spatiile din jurul maternitatii, carierei si relatiilor, iar in roman o fac cu diferite grade de succes (sau, mai precis, cu diferite grade de esec).

Exista putine lucruri cu adevarat bune atunci cand imbatranesti. In opinia mea, sunt doua: in primul rand, nimeni nu se mai deranjeaza sa te huiduiasca pe strada, iar in al doilea rand, prietenia devine mai usoara.