​​Capacitatea de a avea un control mai puternic pe plan emotional este asociata cu un nivel mai scazut de declansare a depresiei si aparitie a anxietatii in viata de zi cu zi. Cheia pentru a dobandi un control emotional este sa fim mai flexibili pentru a ne adapta situatiilor noi, sunt de parere cercetatorii unui studiu publicat recent in jurnalul "Psychological Science", informeaza spring.org.uk.

AutocontrolFoto: captura ecran

Persoanele cu un nivel mai scazut de depresie si anxietate tind sa penduleze cu succes intre diversele strategiile de control emotional, in functie de modul in care inteleg si isi explica situatia in care se afla.

"Studiul nostru avertizeaza impotriva unei strategii unice de abordare a situatiilor lor in care ne aflam, care au fost recomandate in studiile efectuate anterior cu privire la reevaluarea emotiilor resimtite pentru dobandirea autocontrolului. Folosind, pur si simplu, orice fel de strategie pentru reglarea pe plan emotional nu poate duce la cele mai bune rezultate - in schimb, adaptarea planului emotional in functie de context este cel mai adecvat plan pentru a dobandi autocontrolul," declara Dr Peter Koval, unul dintre autorii studiului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat participantii la studiu timp de o saptamana. Acestia au fost rugati sa indice modul in care si-au gestionat emotiile si nivelul de control pe care l-au avut asupra situatiilor in care s-au aflat in tot acest timp.

Datele arata ca persoanele cu un nivel ridicat de bunastare mintala au avut tendinta de a isi schimba strategia de administrare a emotiilor in functie de nivelul de control pe care il aveau asupra situatiei in cauza.

Cand simteau ca au mai putin control asupra imprejurarilor - cu alte cuvinte, atunci cand simteau ca nu sta in puterea lor pentru a schimba anumite lucruri privitoare la situatia in care se aflau - acestia aveau tendinta de isi reevalua emotiile resimtite in acel moment.

Reevaluarea presupune incercarea de a privi si a intelege situatia in cauza dintr-un alt punct de vedere sau intr-un mod diferit de cum ne-am obisnuit sa o facem.

Spre exemplu, in situatia in care un partener se simte respins, acesta ar putea gandi in felul urmator: "Am fost respind, dar cel putin am incercat. Poate data viitoare voi fi mai norocos."

Pe de alta parte, atunci cand subiectii au avut mai mult control asupra situatiei in care se aflau - cu alte cuvinte, atunci cand simteau ca sta in puterea lor pentru a schimba anumite aspecte ale situatiei in care sunt direct implicati - acestia au avut tendinta de a evita reevaluarea si a incerca sa gandeasca dintr-o alta perspectiva intamplarile.

"Am constatat ca persoanele cu un nivel ridicat de bunastare au folosit mai des strategia de reevaluare a situatiei in contextele mai putin controlabile, in timp ce persoanele care aveau un nivel mai scazut de bunastare au adoptat modelul opus de strategie."

Motivul pentru care reevaluarea situatiei in momentele in care detinem controlul nu este benefica este pentru ca ne impiedica sa facem ceva in privinta intamplarilor ce au loc.

"Atunci cand situatia poate fi schimbata de catre noi in mod direct, reevaluarea situatiei poate submina functia de adaptare a emotiilor pentru a ne motiva sa actionam," adauga autorul.

Atunci cand situatia poate fi schimbata, este mai bine sa ne lasam dictat de emotii pentru a actiona la schimbarea ei, mai degraba decat sa incercam sa ne controlam emotiile. Insa in cazul in care situatia nu poate fi schimbata, cel mai bine este sa incercam sa ne reevaluam emotiile si sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Citeste si: