​Epavele a trei nave de razboi olandeze care s-au scufundat acum peste sapte decenii au disparut de pe fundul marii in zona Java din Indonezia, principala banuiala fiind ca navele au fost dezmembrate bucata cu bucata, pentru ca metalul sa fie vandut, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele trei epave au fost descoperite in 2002 si acum s-a constatat ca doua dintre ele au disparut cu totul, pe fundul marii ramanand doar conturul lor. Din a treia nava a mai ramas foarte putin.

In aceste nave care au participat la batalia din Java, din 1942, se gaseau 2.200 de oameni, din care 900 de olandezi si 250 de indonezieni. In batalia din Marea Java olandezii au suferit o infrangere dura, iar japonezii au ocupat Indiile de Est Olandeze.

Descoperirea legata de disparitia navelor a fost facuta de o expeditie care voia sa marcheze in 2017 implinirea a a 75 de ani de la sangeroasa batalie navala.

A fost declansata o ancheta, dar principala banuiala se indreapta catre cautatorii de fier vechi care actioneaza in regiunea celebra pentru numarul mare de epave.

O multime de companii din Asia cumpara aluminiu, otel si alama, astfel ca multi isi risca viata si se scufunda pentru a aduce metalul la suprafata. Cautatorii de metale folosesc mai intai explozibili si apoi clesti puternici de desprindere.

Cele trei nave in cauza sunt HNLMS De Ruyter, HNLMS Java si HNLMS Kortenaer.