Khanzir este singurul porc domestic ramas in viata in Afganistan. Ii place sa stea la soare si petrece multe ore stand tolanit pe iarba, grohaind uneori pentru a-i "saluta" pe oamenii veniti sa il admire. Uneori, pare aproape constient de faptul ca este popular si ca vizitatorii vin din regiuni indepartate special pentru a-l vedea, scrie The Washington Post, citat de News.ro.

Khanzir, singurul porc domestic din AfganistanFoto: Captura Washington Post

Celebritatea lui Khanzir deriva din faptul ca este singurul porc ramas in viata in Afganistan. In aceasta tara, la fel ca in cele mai multe state musulmane, carnea de porc este considerata impura si este interzisa. O interpretare a aceleiasi credinte interzice chiar si atingerea acestor animale.

Ca urmare, niciun porc nu este crescut in curtile oamenilor sau in ferme de animale. In plus, teritoriul muntos al Afganistanului nu este propice porcilor domestici.

"In general, cei mai multi dintre afgani nu au vazut in viata lor vreodata un porc", spune Aziz Gul Saqib, directorul Gradinii Zoologice din Kabul, unde Khanzir, un porc in varsta de 14 ani, traieste intr-un tarc ce include o pajiste, un mic bazin cu apa si un adapost din ciment pentru zilele ploioase.

Insa Khanzir, al carui nume inseamna "porc" in dialectul pastun, una dintre limbile nationale din Afganistan, nu a fost intotdeauna singurul porc din acea gradina zoologica, cazuta in paragina, dintr-o zona macinata de razboi. A fost oferit de catre China, pe cand avea o varsta de doar cateva luni, in 2002, alaturi de o purcica si de doua exemplare de urs brun, a precizat Aziz Gul Saqib. Presa vremii spune ca transferul a inclus si doi lei, doi cerbi si un lup.

Khanzir si perechea lui, ambii rozalii si grasuti, au avut mai multi pui dupa cativa ani. Insa mica familie de porcine a fost destramata de o tragedie care s-a produs in 2006.

"Ingrijitorii nostri erau destul de noi in aceasta meserie si nu erau prea bine pregatiti pe atunci. Intr-o zi, un ingrijitor a lasat din greseala deschisa poarta de la cusca ursilor, iar unul dintre ursi a intrat in tarcul porcilor, care se afla in apropiere", a explicat Saqib.

Ursul a atacat familia lui Khanzir, ucigandu-i toate progeniturile. Ingrijitorii au ajuns la timp pentru a il salva pe Khanzir si pe perechea lui. Femela a fost insa grav ranita in acel atac si a murit din cauza ranilor la scurt timp dupa aceea. In acest fel, Khanzir a ramas singur. E singurul exemplar din specia lui care traieste in Afganistan.

In prezent, desi Khanzir este singurul porc domestic din aceasta tara, el nu se mai simte singur. A dezvoltat o relatie speciala cu ingrijitorii lui, care il hranesc in fiecare zi si ii curata tarcul cu regularitate.

"Nu se mai misca prea mult in aceste zile, dar arata entuziasm de fiecare data cand ma vede, pentru ca stie ca ii aduc mancare", spune Shah Barat, unul dintre ingrijitorii lui. Barat a demonstrat aceasta legatura speciala stringandu-l pe Khanzir, care, in ciuda varstei inaintate si a greutatii generoase - cantareste peste 220 de kilograme, a venit foarte repede spre locul in care fusese chemat.

Intrebat daca ingrijirea unui porc contravine credintelor sale religioase, Barat a negat cu fermitate aceasta ipoteza.

"Desigur, e vorba de o carne interzisa, dar el nu reprezinta un lucru rau. Aceasta este o gradina zoologica, asadar aici ar trebui sa se afle astfel de animale. In plus, Khanzir este un animal nevinovat, ca toate animalele. Desigur, este foarte murdar, dar el se afla in grija noastra", a adaugat el.

Khanzir a avut insa de infruntat si o opozitie externa. Acest lucru s-a intamplat in 2009, in timpul unei epidemii mondiale de febra porcina. Autoritatile guvernamentale afgane s-au temut de o potentiala izbucnire a acestei epidemii in regiune si si-au indreptat privirile catre singurul porc din tara. Pe masura ce articolele din presa despre raspandirea bolii se inmulteau, opinia publica afgana a devenit tot mai alarmata si a inceput sa ceara "expulzarea" animalului. Unii au cerut chiar eutanasierea lui.

Insa Saqib si colegii lui nu au acceptat acest lucru. "Chiar daca era perfect sanatos, a trebuit sa il punem in carantina pentru cateva saptamani", isi aminteste ingrijitorul lui, adaugand ca acea masura a fost luata atat pentru a linisti opinia publica, cat si pentru a-l proteja pe Khanzir. Animalul a fost transferat in tarcul sau de iarna si a petrecut acea perioada intr-o izolare aproape completa, intrerupta doar de cele trei vizite zilnice ale ingrijitorilor sai, care considerau ca animalul avea totusi nevoie de companie.

"E foarte special pentru noi", spune Barat. "Ca toate animalele pe care le ingrijesc la Gradina Zoologica, Khanzir este prietenul meu. As fi foarte trist daca i s-ar intampla ceva".

Dar, in afara de acea sperietura provocata de gripa porcina, nu a existat cu adevarat o opozitie reala fata de prezenta porcului in Afganistan, iar administratorii stabilimentului au spus ca le-ar placea sa aiba in viitor mai multi purcelusi, pe care vor putea sa ii prezinte in fata vizitatorilor, in scopuri educationale.

"Consideram ca oamenii si elevii ar trebui sa poata sa vina aici si sa invete despre toate animalele, inclusiv despre porci", a spus Najibullah Nazari, un coordonator educational de la aceasta gradina zoologica.

Vizitatorii care vin in numar mare sa il vada pe Khanzir par sa fie de acord cu aceasta parere.

"Sa vad porcul a fost o experienta fascinanta pentru mine", a spus Asif, un tanar vizitator in varsta de 23 de ani. "Nu am mai vazut niciodata pana acum un astfel de animal".

In prezent batran si cu o sanatate fragila, Khanzir isi petrece cea mai mare parte a zilelor ramanand culcat in adapostul sau si privindu-i pe vizitatori de la distanta. Administratorii spun ca incearca sa ii gaseasca o partenera, dar acest lucru nu pare ca se va intampla prea curand.

"Am cerut altor tari sa ne ajute sa populam gradina zoologica cu specii diferite de animale, inclusiv cu un porc domestic. Insa nu am gasit pana acum pe nimeni care sa se angajeze cu fermitate in proiectul trimiterii unei prietene pentru Khanzir", a precizat Saqib.