Mormantul in care se crede ca a fost pus trupul lui Isus dupa crucificare este deschis, pentru prima oara, dupa secole, de specialisti in conservare, scrie The Guardian.

Mormantul lui Isus, deschis dupa sute de aniFoto: Captura YouTube

Lespedea de marmura ce acopera mormantul sapat in piatra din Biserica Sfantului Mormant din Orasul Vechi din Ierusalim a fost ridicata ca parte a unei restaurari de 4 milioane de dolari a celui mai sfant monument al crestinatatii, potrivit unui articol din National Geographic.

Specialistii in conservare vor putea acum sa examineze nisa originala de piatra pe care se crede ca a stat trupul lui Isus. Mormantul este situat intr-o structura cunoscuta ca Ediculul, care este restaurata de o echipa greaca de restauratori de la Universitatea Nationala Tehnica din Atena.

Echipa a mai lucrat la Acropole si la Hagia Sophia din Istanbul.

Proiectul de restaurare, in care sunt implicati circa 50 de experti, a inceput anul acesta dupa ce s-au procurat fondurile necesare de la donatori, printre care se afla regele Abdullah al Iordaniei si Mica Ertegun, vaduva co-fondatorului Atlantic Records, care a dat 1,3 millioane de dolari.

Bisericile crestine care conduc in comun biserica au donat si ele. Proiectul ar trebui sa se incheie primavara viitoare.

Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent in 1810, dupa un incendiu.