Daca cineva iti marturiseste ca are o veste proasta pentru tine, ai vrea sa-ti spuna sau ai prefera sa fii lasat in ignoranta? Se pare ca porumbeii prefera sa stie cand ceva nu merge bine. Sunt atat de dornici sa invete informatiile, incat sunt dispusi sa renunte la mancare in favoarea acestui lucru, potrivit BBC.

Evident, oamenii de stiinta care au realizat acest studiu nu au mers in mijlocul porumbeilor si le-au citit ziarul.

In schimb, au dat porumbeilor posibilitatea de a alege intre a sti ce va urma sa se intample - chiar daca era vorba despre o veste proasta - sau a ramane "ignoranti". In ambele cazuri, "stirile" veneau la pachet cu o recompensa alimentara.

Ines Fortes, de la Universitatea Minho din Guimaraes, Portugalia si colegii ei au pus sase porumbei in cutii. Acestia au fost instruiti sa ciuguleasca doua discuri albe din plastic, care puteau fi iluminate cu diferite lumini colorate. Culorile indicau daca vor fi sau nu hraniti.

In cazul in care porumbelul "lovea" discul situat in partea stanga, acesta se colora fie in rosu, fie in verde. Rosu (vesti bune) semnala ca hrana va fi adusa in urmatoarele zece secunde, in timp ce verde (vesti proaste) indica lipsa alimentelor.

Lumina rosie a fost prezenta doar 20% din timp, pe cand cea verde a ocupat restul de 80%. Acest lucru inseamna ca, daca porumbelul "lovea" constant discul situat pe partea stanga, primea mancare doar o data la 13 minute.

In cazul in care porumbelul se orienta spre discul din partea dreapta, acesta devenea galben sau albastru. Acest lucru nu insemna nimic pentru porumbel: mancarea era oferita la intamplare, indiferent de culoare.

In general, un porumbel care a apasat in mod constant discul din dreapta a primit mai multa mancare decat unul care s-a orientat spre partea stanga. Dar, in ciuda acestui fapt, porumbeii au preferat discul situat in stanga.

Pasarile aleg ceea ce cercetatorii au numit "alegere informativa" - cea al carui rezultat il cunosc.

"Chiar daca au primit hrana doar o data la 13 minute in optiunea informativa, si o data la fiecare 23 de secunde in optiunea neinformativa, au preferat-o, in continuare, pe cea dintai", spune Fortes.

Acest studiu arata, spune ea, ca animalele nu vad intotdeauna lumea asa cum o vedem noi.

Rezultatele, publicate in Journal of Experimental Psychology, arata ca porumbeii sunt dispusi sa manance mai putina hrana, atata timp cat obtin mai multe informatii in legatura cu sosirea alimentelor, spune co-autorul Marco Vasconcelos, de la Universitatea Oxford din UK.