Munzer Khattab, un refugiat sirian ajuns anul trecut in Berlin, abia putea pronunta un cuvant in germana, iar acum, dupa ce a invatat limba, impreuna cu alti cinci refugiati a creat o aplicatie pentru mobil prin care vrea sa faca mai putin descurajatoare formalitatile din Germania.

Aplicatia, numita "Bureaucracy", care urmeaza sa fie lansata in ianuarie, va traduce diferite formulare in araba si engleza pentru noii veniti care se confrunta cu probleme de la inregistrarea la autoritati, pana la deschiderea unui cont bancar.

De asemenea, aplicatia vine si cu o harta a birourilor din Berlin, pentru ca noii veniti sa nu se mai confrunte cu probeleme in identificarea sediilor institutiilor.

Khattab, in varsta de 23 de ani, care a fugit din orasul sau natal Latakia, anul trecut, pentru a evita inrolarea in armata Siriei, a spus ca decizia de a crea aceasta aplicatie vine dupa ce, la sosirea sa in Berlin, a avut de completat o duzina de acte in limba germana, iar asta l-a pus in dificultate.

"Chiar si cand i-am intrebat pe germani unele lucruri, au avut si ei dificultati in intelegerea documentelor. Daca ei nu le-au putut citi, cum am putea noi?", a declarat Khattab pentru Reuters.

Khattab si prietenii lui au dezvoltat aplicatia, ca partea a unui program al companiei ReDi, o scoala non-profit din Berlin, cu misiunea de integrare a refugiatilor.

Acesta a castigat un concurs de software, iar la inceputul acestui an a atras laude la conferinta "Tech Startup Europe".

"Ei ajung in Berlin, ca si noii veniti din Spania in Italia si au aceeasi problema pe care si noi am avut-o", a spus Khattab.

Creatorii aplicatiei cred ca aceasta va ajuta la stoparea violentei si abuzurilor asupra migrantilor.