Chiara Appendino, noul primar al orasului Torino si o figura importanta a partidului populist Miscarea Cinci Stele (M5S) s-a angajat saptamana aceasta sa promoveze dietele vegetariene si vegane, descriindu-le drept "o prioritate" a administratiei ei, in conditiile in care mancarurile pe baza de carne, in special carne de vita, sunt o parte centrala a traditiei culinare din nordul italiei, scrie The Guardian.

un ”baton” de salam MORTADELAFoto: USER UPLOADED

Potrivit manifestului M5S de 62 de pagini - care mai propune printre altele o planificare urbana mai eficienta si protejaea terenurilor publice - noul primar din Torino spune ca incurajarea unei diete fara carne si chiar fara lactate este fundamentala pentru protectia mediului, pentru sanatate si pentru protectia animalelor.

Desi nu a facut publica strategia pe care intentioneaza sa o aplice in aceasta privinta, se estimeaza ca vor fi desfasurate proiecte educationale in scoli pentru a-i invata pe elevi despre protectia animalelor si nutritie.

Miscarea este una fara precedent pentru autoritatile locale italiene, insa se incadreaza in viziunea partidului eurosceptic M5S. Partidul promoveaza cateva valori progresive precum protectia mediului, energie verde, insa are o pozitie ambigua asupra imigratiei si nu a sustinut recent estinderea drepturilor parentale asupra italienilor membrii ai comunitatii LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender).

Victoria supriza a Chiarei Appendino in alegerile din iunie, cand l-a invins pe democratul Piero Fassino, a facut din tanara de 31 de ani vedeta M5S. Insa campania noului primar impotriva dietei pe baza de carne ar putea sa i se intoarca impotriva.

Vestea a fost ridiculizata pe Twitter, fiind acuzata ca incearca sa creeze un stat-dadaca: "Daca nu respecti (agenda primarului) in Torino mergi la culcare fara cina", scrie un utilizator Twitter.

Un alt critic a subliniat faptul ca agenda primarului nu face nicio referire la industrie, desi Torino gazduieste producatorii de masini Fiat si Alfa Romeo si este considerat inima industriala a Italiei.

Stefania Giannuzzi, noul consilier pentru mediu numit de Appendino, care sustine ca este vegetariana de 20 de ani, a declarat ca decizia autoritatilor de a promova vegetarianismului nu este menita drept un afront la adresa producatorilor de carne din Piedmont.

"Nu vreau sa creez un contrast cu industria carnii. Nu vrem sa inchidem micile magazine si sa ruinam oamenii care lucreaza in industrie pentru a dezvolta mosteninirea manacarii si vinului din Piedmont", a declarat Giannuzzi pentru Coriere della Sera.

Insa se poate ca M5S sa subestimeze provocarea cu care se vor confrunta in Torino. Anul trecut, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat produsele din carne precum sunca, salamul si carnatii drept carcinogene, producatorii de carne din Italia s-au raliat impotriva clasificarii denumind-o "terorismul carnii".