Pisicile sunt peste tot in mediul online: in imagini, meme-uri, gif-uri sau clipuri, cu fete morocanoase sau vesele, in diferite ipostaze. Cand vine vorba despre continut viral, cu siguranta ca pisicile sunt pe locul intai. Insa cum putem explica publicarea in masa a unor continuturi media a caror faima este cu greu detronata? Ce face ca acest tip de continut sa devina viral?

Continut viralFoto: captura ecran

In 1976 Richard Dawkins sustinea ca informatia se comporta in mediul cultural precum genele umane in mediul natural: se reproduce, sufera mutatii si evolueaza. La fel cum genele se reproduc pentru a supravietui, anumite cuvinte, opinii, teorii, ritualuri si tendinte sunt preluate si retransmise.

In mediul online vorbim in special despre imaginile si clipurile amintite mai sus, care s-au raspandit cu succes prin imitatie si distributie - un proces asociat cu modul in care genele si virusii se raspandesc in mediul natural.

Vorbim astfel despre meme-uri ca fenomen viral care a evoluat prin selectie naturala, intr-un mod analog cu cel al evolutiei biologice - informatia trecere prin diferite procese in urma carora anumite elemente raman neschimbate: mutatia, concurenta si mostenirea sunt procesele care influenteaza succesul reproductiv al informatiei. In timp ce unele tipuri de continut media se reproduc in mod eficient si supravietuiesc mai mult timp, altele dispar rapid ori sufera modificari la nivelul continutului informational.

Din materialul video de mai jos aflam de la Richard Dawkins care este semnificatia conceptului "meme":

Stim ca informatia are in mediul online un caracter contagios: se raspandeste in retelele online de socializare si consolideaza anumite tipuri de comportamente sau idei, mai ales in randul persoanelor cu interese comune. Retelele sociale stabilesc astfel ce este de comun acceptat si cu cat anumite actiuni, comportamente si subiecte sunt mai raspandite in cadrul comunitatii din care facem parte, cu atat este mai probabil ca noi insine sa ni le insusim.

Asadar, de ce sunt pisicile subiectul celor mai raspandite imagini in mediul online?

Prezenta acestor imagini in mediul online indica starea de spirit a persoanei care distribuie acest continut si trezeste, in randul privitorilor, emotii contagioase. Astfel ca ceea ce este acceptat si incurajat in cadrul unei comunitati este, in primul rand, starea emotionala transmita prin intermediul acestor imagini, scrie scientificamerican.com.

Continutul media incarcat de emotii pozitive declanseaza stari pozitive in randul privitorilor si strange legatura dintre acestia in mediul online, in timp ce continutul incarcat de emotii negative forteaza privitorii sa isi reconsidere sistemul de valori si pozitia pe care o ocupa in dezbaterea unui subiect, ceea ce poate duce la dezbinarea unor grupuri in mediul online.

Ceea ce publicam pe retelele de socializare reflecta, prin urmare, nu numai optiunile proprii, ci si ale celor cu care suntem conectati in cadrul comunitatii online din care facem parte.

Jonah Berger si-a petrecut ultimii zece ani ai carierei incercand sa descopere motivele pentru care anumite lucruri ii captiveaza pe oameni mai mult decat altele. In Contagios, Berger dezvaluie secretul care sta la baza comunicarii orale si a transmiterii informatiei prin intermediul mediului social. In aceasta carte veti afla care sunt cele sase principii de baza care fac ca tot felul de lucruri sa devina captivante, pornind de la produse de larg consum si initiative politice, la zvonuri si filmulete postate pe YouTube. In Contagios veti citi, de exemplu, cum a devenit celebru un restaurant de lux prin intermediul unei banale fripturi cu branza, cum reclamele anti-drog se poate sa fi crescut, de fapt, consumul de substante interzise si cum a fost posibil ca un filmulet despre unul dintre cele mai plictisitoare produse, un blender, sa aiba peste 200 de milioane de vizualizari.

Citeste si: