​In fiecare zi suntem pusi in fata deciziilor si este aproape imposibil ca fiecare dintre aceste decizii sa fie cea potrivita pentru momentul in care ne aflam. Insa exista cateva modalitati prin care ne putem creste rata de succes in aceasta privinta, una dintre acestea fiind imbunatatirea abilitatilor ce tin de gandirea critica.

5 sfaturi esentiale pentru dezvoltarea gandirii criticeFoto: Captura YouTube

In materialul video de mai jos, realizat sub umbrela Ted Ed, Samanta Agoos, profesoara de chimie si de management al educatiei in cadrul "Bloomington High School North" din Indiana, Statele Unite ale Americii, vorbeste despre cei cinci pasi prin intermediul carora putem ne putem creste eficienta in rezolvarea problemelor si opta pentru cele mai bune decizii.

Iata care sunt acesti pasi pe scurt, conform lifehacker.com:

  • Imbunatatirea capacitatii de a ajuge la baza problemei si a formula intrebarea esentiala in functie de care luam decizia potrivita
  • Selectarea informatiilor relevante pentru problema in cauza si cercetarea opiniilor formulate de experti in domeniul de interes pentru intelegerea tuturor aspectelor pe care le presupune subiectul
  • Punerea in aplicare a informatiilor colectate si formularea intrebarilor relevante: care sunt conceptele de baza? Ce asumptii stau la baza problemei? Cat de corecta este interpretarea pe care o dam problemei in cauza?
  • Analizarea implicatiilor unei decizii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Care sunt beneficiile si care sunt dezavantajele deciziei catre care inclinam?
  • Analizarea punctelor de vedere diferite: prin intelegerea perspectivelor diferite devenim mai critici si mai detasati de problema in cauza, aflam mai multe informatii relevante despre subiect si avem mai multe sanse sa optam pentru decizia corecta.

Top 5 carti care ne invata sa luam decizia corecta in orice situatie: