Urme de locuire vechi de 7.000 de ani au fost descoperite in zona orasului Ierusalim din Israel in urma unei excavatii la infrastructura facute in zona araba a orasului, informeaza agentia de presa DPA, citata de Agerpres.

O asezare din al cincilea mileniu inaintea erei moderne a fost gasita in urma operatiunii de excavare, a declarat Autoritatea pentru Antichitati din Israel. Printre altele, au fost descoperite ruinele a doua locuinte in timp ce se excava o zona de drum din Shu'afat, cartier din Ierusalimul de Est.

"Am gasit mai multe obiecte", a declarat Ronit Lupo, directorul autoritatii citate care a precizat ca toate sunt tipice epocii cuprului. Pe parcursul acestei epoci, oamenii au inceput sa foloseasca pentru prima data unelte realizate din cupru ('chalcos', in limba greaca) in timp ce au continuat sa utilizeze si unelte din piatra ('lithos', in limba greaca), de unde si numele hibrid dat perioadei de catre istorici: calcolitic.

Seceri pentru recoltarea culturilor agricole, dalti, topoare lustruite, ceramica, un bol de bazalt, chiar si un sirag de margele realizat dintr-o piatra semipretioasa numita 'carneol', s-au numarat printre obiectele descoperite. De asemenea, au fost gasite si cateva oase de ovine sau caprine si, posibil, de bovine, care vor fi analizate intr-un laborator. Cu toate ca in ultimii ani au mai fost gasite in zona si alte cateva urme de asezari calcolitice, astfel de descoperiri sunt considerate de specialisti ca fiind extrem de rare.

"Acum, pentru prima data, am descoperit ramasite semnificative din urma cu 7.000 de ani ", se spune intr-o declaratie a Autoritatii pentru Antichitati din Israel care considera descoperirea drept o "contribuitie extrem de seminificativa" la cercetarile cu privire la istoria orasului Ierusalim, mai noteaza agentia DPA.