Un numar de 36 de echipe din Satu Mare, dar si din Ungaria s-au intrecut sambata in cadrul celei de-a sasea editii a concursului de taiat porci, organizat de filiala judeteana a UDMR, transmite Agerpres.

"Nu este un concurs in sensul clasic al cuvantului, este practic prezentarea obiceiurilor traditionale legate de pomana porcului si e un team building autentic, deschis pentru toata lumea", a spus presedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba.

In total, 36 de porci au fost sacrificati, inca de dimineata, la concursul organizat in comuna Lazuri, de echipe atat din judetul Satu Mare, cat si de langa Gyor, din Ungaria.

Competitia a inceput chiar de la transat, dupa palinca servita in cinstea porcului. Cel mai rapid macelar, din comuna Tiream, a reusit sa finalizeze operatiunea in doar sapte minute. Pe urma, fiecare echipa a inceput prepararea, dupa metode specifice localitatilor de origine. Unii porci au fost transati in bucati, iar altii au ajuns aproape intregi la rotisor. Lumea s-a axat in general pe sangerete, gulyas-uri, babgulyas-uri, carnati, caltabosi si gratare.

"Anul acesta, 36 de echipe s-au inscris in concursul de taiat porci, care este organizat pentru a sasea oara. Este un eveniment foarte important, pentru ca avem si invitati internationali, si din Ungaria a venit o echipa, de la 550 de km, ca sa participe la acest eveniment. Toata lumea s-a prezentat in mod exceptional pentru a-si pregati produsele traditionale, standurile care sunt pregatite sunt o oglinda a obiceiurilor pe care le practica diferitele localitati din judetul Satu Mare si cele internationale. Ne bucuram de faptul ca, in fiecare an, creste numarul celor care vor sa se inscrie in acest concurs. Intr-o ambianta foarte placuta si prietenoasa, toata lumea poate sa isi prezinte obiceiurile si produsele traditionale cu care se mandresc", a spus unul dintre organizatori, Nagy Szabolcs, presedinte executiv al UDMR Satu Mare.

#RomâniaColorată GALERIE FOTO Un număr de 36 de echipe s-au întrecut la ediția a șasea a concursului de tăiat porci, organizat de UDMR Satu Mare - http://goo.gl/OvJ2F7

Posted by Agerpres on Saturday, February 6, 2016

Concurentii s-au intrecut in prezentarea nu doar de preparate, ci si de bauturi traditionale.

"Suntem pregatiti cu trei feluri de palinca, gutui, cirese si pruna, bineinteles. Am pregatit un fel de mic dejun taranesc cu toba, caltabos, branzeturi, slanina de gusa. Colegii pregatesc carnatii si torosul. Sper ca anul acesta vom fi printre premiati. Anul trecut, am castigat medalia de aur la categoria vin fiert", a spus deputatul Kereskenyi Gabor.