Cea de-a treia zi de luni din ianuarie, corespunzatoare datei calendaristice de 18 ianuarie, este considerata cea mai deprimanta zi a anului 2016 ("Blue Monday 2016"), potrivit unei analize ce a fost realizata de psihologii din Marea Britanie, informeaza Mediafax citand Yahoo News.

DepresieFoto: MorgueFile.com

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, psihologul britanic Cliff Arnal a analizat o combinatie de factori si considera ca "depresia colectiva" din 18 ianuarie ar fi cauzata de scaderea temperaturilor si de o scadere a luminozitatii. Acestor factori li se adauga datoriile acumulate in urma sarbatorilor de sfarsit de an. Un alt motiv de depresie: vacantele reprezinta deja doar o amintire indepartata, la fel ca hotararea de a pune in aplicare bunele rezolutii luate pe 1 ianuarie pentru anul in curs.

Dupa primul studiu realizat de cercetatorul britanic pe aceasta tema in 2005, alte analize au intarit si mai mult ipoteza lui "Blue Monday".

Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, ca cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui varf de absenteism la locul de munca, iar un alt studiu a evidentiat o anumita crestere a numarului cererilor de divort care sunt depuse in instanta pe 18 ianuarie.

La origine, "Blue Monday" a facut parte dintr-o campanie publicitara, lansata de o agentie de turism - Sky Travel -, care promova avantajele calatoriilor realizate in luna ianuarie. Ideea a fost preluata apoi si de un producator de inghetata, intr-o alta campanie publicitara, care promova, in iunie, produsele acelei companii, profitand de conceptul opus lui "Blue Monday" - cea mai fericita zi a anului.

In 2016, potrivit acelorasi specialisti, cea mai fericita zi a anului va corespunde datei de 17 iunie, a treia zi de vineri din luna respectiva.