O fotografie in care un mascul de cangur ridica de la pamant capul unei femele, sub privirile "indurerate" ale unui pui, a devenit virala in ultimele zile, starnind emotie in lumea intreaga, dar ar putea fi vorba doar un "antropomorfism naiv", scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dr Derek Spielman, profesor de patologie veterinara, afirma ca a crede ca masculul isi plangea perechea aflata pe moarte este o "mare neintelegere".

Departe de a-si jeli partenera, masculul din imaginile "sfasietoare" ar putea fi in realitate vinovat pentru moartea ei, spun expertii.

Imaginile au fost facute in River Heads, Queensland, Australia, de catre fotograful Evan Switzer.

"Am vazut masculul ridicand femela, se uita la ea ca si cum ar fi incercat sa o ridicce si sa vada ce e in neregula cu ea .... Era ceva special, isi jelea partenera pierduta", a scris atunci fotograful.

Mass media care a preluat fotografia a vorbit despre "durerea familiei de marsupiali", in care masculul a ridicat capul femelei "astfel incat sa isi poata vedea puiul inainte de a muri". Iar acesta "o atinge usor" pentru a-si lua la revedere.

Dar dr Derek Spielman, de la Universitatea din Sydney, a declarat pentru Guardian Australia ca nu are "nicio indoiala" ca in realitate masculul incerca sa se imperecheze cu femela - si ar fi putut sa ii provoace acesteia ranile din cauza carora a murit.

"Competitia dintre masculi pentru a se imperechea cu femelele poate fi dura si se poate termina cu lupte serioase", spune el. "Poate, de asemenea, sa provoace hartuiri severe si chiar abuzuri fizice asupra femelei tinta, in special cand aceasta nu raspunde sau incearca sa fuga de masculul care ii face avansuri".

"Urmarirea femelei de catre masculi poate fi persistenta si foarte agresiva, pana la punctul in care femela este ucisa. Nu aceasta este intentia masculilor dar, din pacate, poate fi rezultatul, astfel incat sa interpretezi ca actiunile masculului au in vedere bunastarea femelei sau a puiului este o mare neintelegere, atat de mare incat masculul ar putea in realitate sa fi provocat moartea femelei".

Spielman a adaugat ca relatarile din presa legate de aceste fotografii reprezinta un "antropomorfism naiv".

Intentiile "sinistre" ale cangurului au fost pentru prima oara denuntate pe blogul dr Mark Eldridge, de la Australian Museum. Acesta a laudat pozele facute de Switzer, dar a precizat ca sunt gresit interpretate".

"Acesta este un mascul care incearca sa faca femela sa stea in picioare pentru a se putea imperechea cu ea", a spus el.

Acesta a subliniat starea "foarte stresata si agitata" a masculului, remarcand si dovada excitarii sexuale a acestuia, "care sta in spatele scrotului".